Republica Moldova este din plin devastată de efectele „războiului hibrid” (Revista presei)

  • 18 Mai 2017 17:35
Republica Moldova este din plin devastată de efectele „războiului hibrid” (Revista presei)

Revista presei din 18 mai 2017

Republica Moldova este din plin devastată de efectele „războiului hibrid” pe care Rusia îl poartă în acest spațiu, constată istoricul și analistul politic Octavian Țâcu în Timpul. Acesta subliniază că ambasada, biserica, companiile comerciale și băncile, populația vorbitoare de rusă, televiziunile și radioul rus, împreună cu politicienii de diferite orientări care sunt la cheremul Moscovei, toate aceste resurse au fost activate pentru a deturna traseul R.Moldova de integrare europeană și au contribuit în definitiv la pavarea drumului lui Igor Dodon către putere. Dacă cineva crede că omul care a stat lângă Putin la parada de 9 mai este într-un fel speriat și intimidat de Plahotniuc, atunci nu înțelege nimic în politică, susține istoricul. Până acum, dar și mai încolo, acțiunile lui Plahotniuc au fost nu doar de întărire a propriei resurse de putere, dar și pentru a îndeplini instrucțiunile Moscovei de a distruge în R.Moldova orice formă de opoziție politică proeuropeană, el reușind cu succes acest lucru. 

Încrederea pe care o etalează Dodon și PSRM sunt rezultatul faptului că balanța geopolitică a fost înclinată la moment în favoarea Rusiei, iar actuala „guvernare proeuropeană” s-a făcut complice la deturnarea orientării externe a R. Moldova, mai scrie Octavian Țâcu. 

Analistul politic Iulian Chifu remarcă într-un material din Adevărul că în ultima decadă, practica războiului informaţional al Rusiei s-a dezvoltat mult mai rapid decât se aşteptau analiştii şi experţii militari. Totuşi, la nivel de conţinut, noua tehnică nu reprezintă o inovaţie în materie de agresiune informaţională, mai ales că noua propagandă a Rusiei păstrează câteva repere fundamentale ale propagandei sovietice. Designerii propagandei şi dezinformării ruse au reuşit să înveţe din propriile eşecuri înregistrate în campaniile informaţionale din timpul protestelor democratice din Georgia, Ucraina  şi Kârgâzstan, adaptându-se cu succes la noile tehnologii informaţionale ale secolului XXI, mai ales prin utilizarea spaţiului cibernetic. Autorul concluzionează că cel mai probabil propaganda rusă se va intensifica pentru a crea breşe nu numai la nivel local, ci şi transfrontalier. 

Ziarul de Gardă scrie astăzi despre  companiile care au obținut cei mai mulți bani pentru reabilitarea drumurilor în R. Moldova în ultimii 7 ani, și cine stă în spatele lor, dar și ce legături au cu foști sau actuali funcționari sau politicieni.  Ziarul de investigație se referă și la achizițiile  făcute judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, Curțile de Apel și Consiliul Superior al Magistraturii.

Ziarul National anunță că doi lideri unioniști din R.Moldova, REȚINUȚI de poliție.

Președintele Asociației Unioniste „Unirea – ODIP”, Vlad Bilețchi, și președintele Tineretului Liberal din sectorul Ciocana, Ilie Crețu, au fost reținuți ieri-seară de polițiști în centrul capitalei. Aceștia au fost eliberați câteva ore mai târziu, după ce au scris explicații, la solicitarea oamenilor legii.

Potrivit liderului unionist, un grup de socialiști, care colecta semnături pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, s-a apropiat de ei și au început să îi agreseze verbal si fizic. Astfel, a fost solicitată poliția, care i-a escortat pe Vlad Bilețchi și Ilie Crețu la Sectorul de poliție nr. 1 al sectorului Buiucani. „Nici nu i-a legitimat pe cei care ne-au agresat verbal și ne-au luat telefonul”, a acuzat Bilețchi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
17 °C
Joi
22 °C
Vin
15 °C

Curs oficial BNM 28 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7344 0.0225
USD 16.8534 0.0350
RON 4.2636 0.0029
UAH 0.6443 0.0005
RUB 0.2721 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău