Reconstrucția stației de epurare din Capitală a intrat în impas

  • 11 Septembrie 2017 12:36
Reconstrucția stației de epurare din Capitală a intrat în impas

Lucrările de modernizare și reabilitare a rețelelor de apă și stațiilor de pompare, precum și reconstrucția stației de epurare din Capitală au intrat în impas în condițiile în care municipalitatea nu poate semna acordul de grant cu Banca Europeană de Investiții. Primarul general interimar, Nistor Grozavu, nu are acest drept, iar Consiliul municipal nu se poate întruni pentru a-i delega acestuia prerogativele necesare.

Pentru a debloca grantul în valoare de 11 milioane de euro oferit de Banca Europeană de  Investiții destinat reconstrucției stației de epurare din Chișinău este nevoie ca primarul general interimar să semneze acordul de grant. Pentru că aleșii municipali nu au reușit să găsească un consens pentru a-i acorda primarului interimar dreptul să semneze acest grant, lucrările de reabilitare și reconstrucție a rețelelor de apă și a stației de epurare întârzie. Șefa „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța.

„Pe ordinea de zi  a CMC se află atribuirea de atribuții suplimentare lui Nistor Grozavu, pentru semnarea acordului de grant. Componenta de grant este doar pentru stația de epurare-11 milioane de euro. De ce suntem în întârziere și avem impedimente? Deoarece finanțatorii, până nu este semnat acordul de grant, nu  fac debursările și pentru celelalte pachete. Avem deja anumite reușite. Nu este corect că au fost procurate utilaje care au stau la stația de epurare, nimic nu a fost cumpărat. Contractul a fost semnat, dar nu începe derularea propriu-zisă până nu se dă prima debursarea și primele plăți.”

Săptămâna trecută, consilierii municipali au amânat ședința din lipsă de cvorum, după ce  socialiștii au părăsit sala. Ei au menționat că nu vor mai vota proiecte care prevăd împrumuturi până când nu vor avea rapoartele despre modul în care au fost folosiți banii de la BERD, prevăzuți pentru reconstrucția stației de epurare. Liderul socialiștilor în CMC, Ion Ceban.

„Nu am vrea să condiționăm, dar nu am fi vrut să votăm cu ochii închiși pe de altă parte. Nu avem nici rapoartele, nici claritate. Banii cu ochii închiși nu va da nimeni pentru că sunt banii municipiului”.

Acum patru ani, „Apă-Canal Chișinău” a contractat un împrumut în valoare totală de 48 de milioane de euro de la BERD și BEI.  Din acești bani, se vor reabilita 190 de km de rețele cu apă, vor fi renovate stațiile de pompare și se va reconstrui stația de epurare. Potrivit proiectului de fezabilitate, din împrumutul contractat de la băncile europene se vor efectua și lucrări de reabilitare a stației de tratare a apei.

Deocamdată, din împrumutul de 48 de milioane de euro, doar 1,8 milioane de euro au fost debursate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,7 m/s
Dum
18 °C
Lun
17 °C
Mar
20 °C
Mie
20 °C
Joi
22 °C

Curs oficial BNM 26 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7119 -0.0000
USD 16.8184 -0.0000
RON 4.2607 -0.0000
UAH 0.6438 -0.0000
RUB 0.2743 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău