Protestatarii înaintează noi revendicări (Revista presei)

  • 02 Octombrie 09:26
Protestatarii înaintează noi revendicări (Revista presei)

Revista presei din 2 octombrie 2017

Un nou protest organizat de PAS şi PPDA, desfăşurat la Chişinău. Protestatarii au înaintat revendicări noi, anunță Adevărul.  Demisia în corpore a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi eliberarea definitivă a şoferului microbuzului, reţinut după protestele din 17 septembrie şi care este cercetat în arest la domiciliu, sunt două revindecări noi, votate în cadrul unei noi acţiuni de protest, organizate de PAS şi PPDA, duminică, 1 octombrie. Participanţii la protest au rostit discursuri şi au scandat lozinci în faţa Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, iar apoi au mers în marş spre sediul televiziunii publice Moldova 1, unde din nou au cerut o oră de emisie pe săptămână pentru opoziţie

Până la alegerile parlamentare din 2018, soldate cu previzibila extindere a Socialiştilor în Parlament şi îndoielile vizavi de durabilitatea vectorului european, noul Şef al Delegaţiei trebuie să înfrunte manevrele politice ale Democraţilor, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru IPN.

Politologul crede că urmează un proces dureros de comunicare cu opoziţia extra-parlamentară, care deşi s-a arătat mulţumită de prima conversaţie cu Peter Michalko, va reacţiona negativ dacă asistenţa macro-financiară va fi iniţiată în cele din urmă. Cea mai apropiată în timp provocare ţine de asistenţa macro-financiară şi ce fel de impact politic aceasta va avea asupra discursului politic de la Chişinău, subliniază Dionis Cenuşă.  

Ziaristul Petru Bogatu constată că a dat chix conspirația rusească de a priva R. Moldova de asistența financiară europeană, conspirație susținută din inconștiență și de unii politicieni din partidele proeuropene, iar noul șef al Delegației UE la Chișinău spune că Acordul de asociere nu poate fi denunțat. Înseamnă asta că suntem în afara pericolului? În niciun caz. Riscurile la care este expus astăzi Chișinăul sunt mai mari ca oricând, atenționează Petru Bogatu. 

În opinia lui Nicolae Negru de la  Ziarul Național ultimul test de „independență” al lui Dodon va fi numirea ministrului Apărării propus de Guvern. Constituția nu-l obligă să accepte candidatura lui Eugen Sturza, de la PPE, declară semipreședintele. E adevărat, Constituția nu-l obligă, dar îl obligă decizia definitivă și fără drept de apel din 24 ianuarie 2017, adoptată de Curtea Constituțională în această chestiune. Dodon dacă nu trece acest test, se poate pune punct istoriei sale atât de enigmatice la început. El se comportă deocamdată ca un cățeluș care nu este conștient de lungimea lesei, crezându-se liber, alergând, buimăcit, în toate direcțiile, până nu este tras înapoi de stăpân.

Mold-street scrie despre piețele de desfacere a alcoolului moldovenesc. Potrivit publicației principala piață de desfacere rămâne Belarus unde au ajuns licori de 9, 25 de milioane de dolari. Pe locul 2 a urcat Rusia, după o reștere de 55%. O creștere de 35%, până la 3,37 milioane de dolari au înregistra exporturile de băuturi alcoolice în România. Pe locul 4 a urcat China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
7 °C
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Dum
1 °C
Lun
-1 °C
Mar
-3 °C
Mie
-4 °C

Curs oficial BNM 16 Decembrie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3720 -0.0000
USD 17.2229 -0.0000
RON 4.3962 -0.0000
UAH 0.6279 -0.0000
RUB 0.2938 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău