Proiect | Producătorii agricoli se vor putea asocia creând fonduri mutuale

  • 15 Mai 15:45

Producătorii agricoli se vor putea asocia creând fonduri mutuale prin care ar putea să primească compensații pentru pierderile economice, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Totuși, experții susțin că în varianta inițială, proiectul nu este bine elaborat și va fi greu de aplicat. 

Fondurile mutuale vor putea fi create în scopul acordării de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice provocate de fenomenele climatice nefavorabile, de boli ale animalelor sau organismele dăunătoare plantelor. Fondurile mutuale vor putea acorda  compensaţii din veniturile proprii, dar și din Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli. Producătorii agricoli care vor dori să devină membri ai acestor Fonduri vor trebui să achite cotizații.

Fondurile mutuale vor fi înregistrate dacă din ele vor face parte producători care exploatează peste 20% din totalul suprafeţei agricole şi al efectivelor de animale înregistrate la nivel naţional, potrivit proiectului. De asemenea, asociațiilor vor urma  să demonstreze că dețin capacitate de expertiză tehnică, de gestiune financiară, precum și un plan de afaceri pentru o perioadă de cel puțin 3 ani.

Ideea creării fondurilor mutuale este bună și este inspirată din experiența Uniunii Europene,  a comentat pentru Radio Chișinău expertul agricol Viorel Chivriga. Totuși, el a menționat că în varianta inițială proiectul conține un șir de neajunsuri care îl va face inaplicabil la fel ca în cazul altor legi bune doar pe hârtie.

Proiectul este în prezent doar la nivel de consultare publică. Deocamdată nu se cunoaște când va fi adoptat și de când va intra în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
5 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,6 m/s
Mar
0 °C
Mie
-0 °C
Joi
1 °C
Vin
8 °C
Sâm
6 °C

Curs oficial BNM 12 Decembrie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3948 0.1361
USD 17.2940 0.0350
RON 4.4025 0.0293
UAH 0.6375 0.0009
RUB 0.2919 0.0009
Arhivă Radio Chișinău