Preşedinţia propune modificarea modalităţii de susţinere a BAC-ului (Revista presei)

  • 24 Martie 2017 09:32
Preşedinţia propune modificarea modalităţii de susţinere a BAC-ului (Revista presei)

Revista presei din 24 martie 2017

Preşedinţia propune modificarea modalităţii de susţinere a BAC-ului, anunță Adevărul. Iniţiativa prevede introducerea examenului naţional, care presupune un număr mai mic de discipline decât bacalaureatul, pe un domeniu mai îngust, iar susţinerea acestuia va permite tinerilor să-şi continue studiile în anumite instituţii, inclusiv din învăţământul superior.

Propunerea este ca fiecare elev să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a şcolarizării. Iar liceenii care vor dori să susţină şi bacalaureatul ar urma să depună o cerere în acest sens către administraţia şcolii. Acum situaţia este inversă: scriu cerere cei care nu vor să susţină examenele de bacalaureat.

Ziarul de Gradă publică reacția ex-viceministrei Educației Liliana Nicolaescu-Onofrei, privind inițiativa Președinției de a modifica Codul Educațional. Aceasta a scris pe pagina sa de facebook că „Am asistat la o dublă demonstrație de incompetență (in)conștientă. Ceasta argumentează că președintele Dodon nu știe că, astăzi, absolvenții de liceu care nu au reușit să susțină acest examen primesc acest certificat. Președintele Dodon nu știe că, astăzi, în conformitate cu art. 3 al Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, fiecare licean depune o cerere pentru susținerea examenului. Președintele Dodon nu știe că, și astăzi, examenele de BAC se susțin la patru profiluri: Umanist, Real, Arte și Sport. Și, apropo, subliniază Liliana Nicolaescu-Onofrei, domnul Dodon, cuvântul „licean” se scrie cu un singur „e”!.

Gheorghe Erizanu remarcă în Ziarul Național că Igor Dodon vrea să facă din viitorii tractoriști viitori preoți și din viitorii depanatori viitorii profesori în liceele cu Bac moale. Să punem bazele unei societăți moi, cu gânduri moi. S-o putem ușor acoperi cu budionovka. Crucea să fie grea. Și unica dreaptă.

Manualele de literatură să fie un fel de abecedare. Foarte laxe (ușurele). Ca ei, supremii, să poată scrie ce vor, iar noi să putem citi ce vor ei. La o adică, nici nu trebuie să citească nimeni. Ne vor povesti de la televiziunile lor. Ca să fime ei noi tari. Într-o societate moale.

În fine, ziarele de la Chişinău reflectă întâlnirea guvernelor de la Bucureşti şi de la Chişinău, care a avut loc la Piatra Neamţ. "Moldova şi România sunt două inimi gemene", titrează cotidianul Timpul, citându-l pe premierul Pavel Filip, care a mulţumit pentru împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de Bucureşti.

"Principalele obiective ale reuniunii interguvernamentale au vizat continuarea şi dezvoltarea cooperării bilaterale", punctează ziarul Timpul. Info-Prim Neo reliefează că principalul anunţ făcut la conferinţa de presă comună a celor doi premieri s-a referit la decizia Comisiei Europene de a majora "cu 30 de milioane de euro grantul acordat Republicii Moldova pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, ceea ce va face posibilă darea în exploatare a gazoductului până la finele anului 2018, şi nu 2019, cum era planificat anterior.

Ziaristul Petru Bogatu observă că ședință comună de guvern a Executivelor din România și Republica Moldova, de la Piatra Neamț s-a desfășurat anume la 23 martie, zi cu semnificații istorice deosebite.

Acum 99 de ani, la 23 martie 1918, după ce comitetele ținuturilor din Bălți, Soroca și Orhei au fost consultate în privința Unirii, la Iași a avut loc o ședință comnă de guvern la care, în afară de membrii Executivului Regatului României, au participat reprezentanții Basarabiei Pan Halippa, Ion Inculeţ și Daniel Ciugureanu. Aceștia au prezentat solicitările de unire ale mai multor regiuni dintre Prut și Nistru. La 24 martie 1918, I. Inculeţ, D. Ciugureanu şi P. Halippa au adus la cunoştinţa deputaţilor Sfatului Ţării poziţia Guvernului român în privinţa unirii, care s-a bucurat de susţinere. După dezbaterea chestiunii unirii, la 27 martie/9 aprilie 1918, în şedinţa Sfatului Ţării s-a votat unirea Basarabiei cu România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:4,1 m/s
Mie
18 °C
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău