Președintele CSJ instituie noi reguli pentru publicarea și anonimizarea actelor judecătorești

  • 11 Septembrie 2017 11:35
Președintele CSJ instituie noi reguli pentru publicarea și anonimizarea actelor judecătorești

Pe pagina web a Curții Supreme de Justiție (CSJ) nu vor mai fi publicate deciziile luate în dosarele care au fost examinate cu „ușile închise” sau în ședințe secrete de către instanța de fond, apel ori recurs, dar şi actele judecătoreşti pronunţate în cauze care, potrivit legii, trebuie examinate în şedinţă „închisă” sau în ședință secretă. Modificarea condițiilor de publicare a deciziilor judecătorești pe csj.md se conțin într-o dispoziție semnată de președintele CSJ, Mihai Poalelungi.

În aceeași dispoziție a președintelui instanței supreme se precizează, totodată, că dacă completul de judecată competent al CSJ va decide că prima instanţă sau instanţa de apel a dispus, cu încălcarea legii, examinarea cauzei în camera de consiliu (ședință „închisă”) sau în ședință secretă, decizia Curţii Supreme de Justiţie va fi publicată, scrie Ziarul de Gardă.

De asemenea, dacă în primă instanţă sau în apel cauza a fost examinată în şedinţă „închisă” sau în ședință secretă, iar decizia pronunţată în recurs de către Curtea Supremă de Justiţie nu conţine date de fapt care nu pot fi divulgate din motivele prevăzute la art. 18. alin. (2) din Codul de procedură penală şi art. 23 alin. (3) şi (7) din Codul de procedură civilă, atunci aceasta va fi publicată.

Rămâne în vigoare interdicția de a publica actele judecătoreşti pronunţate în cauzele cu privire la infracţiunile sexuale, precum şi în situaţiile în care completul de judecată va decide astfel. În acest caz,  pe pagina web se va publica un document care va conţine doar numărul dosarului/deciziei, data pronunţării ei şi motivele pentru care publicarea actului judecătoresc nu este posibilă.

Anonimizarea actelor judecătorești de către CSJ se va face prin ascunderea datelor cu privire la locul şi data naşterii persoanelor, domiciliul acestora, codul personal (IDNP), numele patronimic, datele despre starea  de sănătate (indiferent de maladia pe care o au) și datele bancare ale persoanelor.  Se anonimizează numele minorilor, în cazul în care actele judecătorești îl consemnează.

Prin intermediul Dispoziției semnate de Mihai Poalelungi, angajații Curţii Supreme de Justiţie sunt atenționați despre răspunderea pentru neîndeplinirea sarcinilor şi obligaţiilor de serviciu prevăzute de lege şi fişa de post, referitoare la publicarea informațiilor pe pagina de internet.

Citiți continuarea pe zdg.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,7 m/s
Dum
18 °C
Lun
17 °C
Mar
20 °C
Mie
20 °C
Joi
22 °C

Curs oficial BNM 26 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7119 -0.0000
USD 16.8184 -0.0000
RON 4.2607 -0.0000
UAH 0.6438 -0.0000
RUB 0.2743 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău