Politicienii au menținut voit și conștient o situație de tensiune între populația autohtonă și alogeni (Revista presei)

  • 28 Februarie 2017 09:22
Politicienii au menținut voit și conștient o situație de tensiune între populația autohtonă și alogeni (Revista presei)

Revista presei din 28 februarie 2017

Ziarul Național atenționează că „Soluționarea conflictului din regiunea transnistreană va fi INSUFICIENTĂ, fragilă și va avea efectul BOMBEI cu ceas, dacă nu va reuși să consolideze societatea de pe ambele maluri ale Nistrului; dacă va duce la creșterea dependenței economice și energetice a țării de Federația Rusă,  potrivit directorului Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. Totodată, expertul atenționează asupra pericolului sacrificării orientării pro-europene a R. Moldova în numele reintegrării statului și asupra securității statului eventual reintegrat dacă aceasta va fi lăsată la latitudinea neutralității permanente garantată de Federația Rusă”, citim în Ziarul Național.

Portalul Moldnova pune în discuție „planul Chișinăului pentru Găgăuzia”. „Politicienii moldoveni au menținut voit și conștient o situație de tensiune între populația autohtonă și alogeni, fie pentru a bloca orice intenție europeană a moldovenilor, fie de partea cealaltă pentru a crea o problemă artificială ce i-ar îndepărta pe moldoveni de la adevăratele probleme. Autorul subliniază necesitatea unui plan care i-ar ajuta pe găgăuzi să se integreze atât sub aspect socio-economic, cât și din punct de vedere politic și lingvistic, iar limba română ar putea fi un factor catalizator în acest sens. Găgăuzii au înțeles deja că e bine să cunoască limba română, așadar un prim pas este deja făcut. Marea problemă este în efortul minim pe care îl depun autoritățile de la Chișinău în acest sens. Astăzi în regiunea găgăuză nu există nicio instituție preșcolară în limba de stat și doar trei instituții preuniversitare”, atenționează portalul Moldnova.

Evenimentul Zilei publică un interviu cu fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, care în prezent își creează un nou partid politic, după ce a plecat de la PL. El vorbește despre planurile sale cu noua formațiune și comentează acțiunile premeditate ale președintelui prorus Igor Dodon de a distruge conștient și deliberat capacitățile militare ale Republicii Moldova.

Adevărul reține că ambasadorul Rusiei la Chişinău este cel mai prezent la Preşedinţie. Igor Dodon a avut luni a treia întrevedere cu diplomatul rus de la învestire.

Adevărul îl citează pe Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, care afirmă că primarul de Orhei, omul de afaceri Ilan Şor, ar putea să nu fie tras la răspunedere. El a explicat că persoana care a dat mită, însă ulterior recunoaşte acest fapt din iniţiativă proprie, este scutită de pedeapsă.

Într-un INTERVIU pe portalul Deschide.md, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan recunoaște lipsa de comunicare în cazul majorării tarifelor la serviciile medicale. Ea susține că majorările anunțate nu-i afectează, în realitate, pe pacienții care sunt asigurați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
19 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:10,3 m/s
Vin
14 °C
Sâm
15 °C
Dum
18 °C
Lun
12 °C
Mar
7 °C

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3156 0.0104
USD 16.4219 0.0104
RON 4.3656 -0.0031
UAH 0.6279 -0.0013
RUB 0.2668 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău