Platforma DA vine cu o inițiativă de lustrație și curățare a clasei politice

  • 12 Octombrie 14:59
Platforma DA vine cu o inițiativă de lustrație și curățare a clasei politice

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr a lansat o declarație publică prin care descrie o inițiativă cu privire la lustrație și curățarea clasei politice din Republica Moldova pe care intenționează să o promoveze când formațiunea va veni la guvernare, transmite IPN.

Potrivit PPPDA, procesul de curățare a clasei politice și a întregului sistem administrativ va fi realizat concomitent pe două căi. Prima constă în asigurarea condițiilor pentru organizarea unui amplu proces de înfăptuire a justiţiei asupra tuturor celor care au uzurpat instituţiile statului şi care au comis crime ce au dus la sărăcirea populaţiei. Cea de-a doua cale are drept scop asanarea clasei politice și a sistemului administrativ și se referă la lustrația clasei politice.

Fruntașii PPPDA spun că printre cele mai importante dosare în care instituțiile anticorupție vor face lumină se numără: furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, spălarea miliardelor rusești prin sistemul bancar al Republicii Moldova etc.

Lustrația va fi realizată prin intermediul aprobării și implementării stricte a legii care va interzice pe viață ocuparea unor funcţii publice, de demnitate publică și funcții elective de către persoanele care au fost complicii „poliției politice” în perioada sovietică, se menționează în declarația formațiunii.  În acest context, PPPDA se angajează să ceară desecretizarea arhivelor Securității și asigurarea unui acces neîngrădit al cetățenilor la documentele respective.

O altă acțiune pentru care se angajează PPPDA este adoptarea și implementarea sistemului de vot proporțional-preferențial, cu liste deschise, inițiativă lansată de Platforma Demnitate și Adevăr la data de 26 iunie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:0,5 m/s
Vin
16 °C
Sâm
13 °C
Dum
12 °C
Lun
15 °C
Mar
14 °C

Curs oficial BNM 20 Octombrie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.5039 0.0947
USD 17.3387 -0.0265
RON 4.4644 0.0120
UAH 0.6544 -0.0027
RUB 0.3011 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău