Plahotniuc vrea baroni locali în Parlament (Revista presei)

  • 07 Martie 10:08
Plahotniuc vrea baroni locali în Parlament (Revista presei)

Revista presei din 7 martie 2017

PLAHOTNIUC VREA BARONI LOCALI ÎN PARLAMENT, titrează Report.md, referindu-se la propunerea Partidului Democrat de a trece la sistemul electoral uninominal. Analistul Oazu Nantoi, atenționează că reformarea clasei politice nu se face prin modificarea sistemului electoral, mai ales în condițiile unui stat captiv.

Ziarul Național o citează pe președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care consideră că, prin inițiativa democraților de a schimba sistemul electoral din R. Moldova în unul uninominal, Vladimir Plahotniuc și-ar încerca „ultima șansă de a intra în Parlament”.

Nicolae Negru EXPLICĂ în Ziarul Național de ce Plahotniuc a anunțat că vrea alegeri în baza sistemului uninominal. Comentatorul crede că liderul democraților țintește, de fapt, sistemul electoral mixt. „Vlad Plahotniuc a ridicat „ștacheta” sus, pentru a obține ceea ce dorește: un sistem mixt, pe care să-l agreeze și Mihai Ghimpu. De Mihai Ghimpu și PL va depinde până la urmă dacă sistemul electoral va fi schimbat sau nu”, a subliniat Negru.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, anunță că formațiunea sa nu va susține proiectul propus de liderul democraților, Vlad Plahotniuc, scrie portalul Deschide.md. Potrivit lui Ghimpu, în cazul în care va fi introdus sistemul uninominal, Parlamentul va fi plin de deputați precum Ilan Shor.

Același site reține și declarația liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care se arată deranjat de votul uninominal anunţat ieri de Vlad Plahotniuc. Acesta speră că în aceste momente toate partidele care au un electorat real, indiferent de viziunea politică, se vor uni și vor ieși la protest.

Sistemul electoral uninominal are multe avantaje, însă în cazul Moldovei va pava drumul pentru un Guvern condus de Plahotniuc, titrează Adevărul, care îl citează pe Andrei Popov, fost ambasador la Viena și fost membru al PD. El consideră că votul uninominal va avantaja doar două partide - PSRM şi PD. Potrivit lui Andrei Popov, în acest caz vor avea de câştigat doar partidele cu resurse mediatice, cu potenţial financiar mare şi care au control asupra elitelor locale. „Majoritatea candidaţilor locali nu vor scoate drapelul PD în faţă… ei vor încăleca agenda criticii guvernului - opoziţiei. Dar după ce se văd în Parlament, grămăjoară se vor aduna şi vor susţine fracţiunea cea mai puternică şi influentă, fracţiunea PD”, susține Directorul executiv al Institutului de Iniţiative Strategice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
29 °C
Cer fragmentat
Umiditate:54 %
Vint:4,1 m/s
Mie
22 °C
Joi
23 °C
Vin
28 °C
Sâm
27 °C
Dum
22 °C

Curs oficial BNM 27 Iunie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4655 0.0219
USD 18.3078 -0.0003
RON 4.4750 0.0027
UAH 0.7025 -0.0007
RUB 0.3100 0.0030
Arhivă Radio Chișinău