PAS: Proiectul PD-PSRM nu respectă standardele minime de schimbare a sistemului electoral

  • 17 Iunie 2017 22:50
PAS: Proiectul PD-PSRM nu respectă standardele minime de schimbare a sistemului electoral

Partidul Acțiune și Solidaritate și-a exprimat îngrijorarea față de intenția de schimbare a sistemului electoral, după ce vineri Comisia de la Veneția a evaluat critic proiectul. PAS îndeamnă instituțiile internaționale să folosească toate pârghiile pe care le au pentru a determina guvernarea de la Chișinău să renunțe la schimbarea sistemului electoral.

Președinta PAS Maia Sandu a declarat, într-o conferință de presă, că ceea ce era clar de la început a fost confirmat oficial de cea mai importantă instituție din lume în materie de legislație electorală. Comisia a confirmat că proiectul nu a fost votat în baza unui consens larg. „Toată manipularea cu milioane de oameni care susțin schimbarea sistemului electoral nu a fost convingătoare pentru membrii comisiei. Nu există și nu poate exista consens larg în societate pe o inițiativă prost intenționată și prost scrisă”, a declarat Maia Sandu. „Comisia ne spune că unii așa zici deputați  independenți riscă să ajungă în slujba unor oameni de afaceri nu în slujba poporului. Știm cu toții cine sunt acești oameni de afaceri care au transformat RM în propriul lor business”.

Partidul Acțiune și Solidaritate a atenționat că un element al procesului democratic – alegerile - sunt în mare pericol. „Un lucru este foarte clar din acest comunicat. Comisia de la Veneția are o opinie critică în raport cu acest proiect de lege, iar aceasta înseamnă că proiectul promovat de  Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor nu respectă standardele și principiile minime de schimbare a sistemului electoral”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mai atenționat că dacă guvernanții vor face abstracție de avizul Comisiei, vor  apărea consecințe serioase, își vor pierde credibilitatea în fața partenerilor externei, și aceasta va avea implicații asupra resurselor financiare care vin din UE. „În această situație guvernarea trebuie să-și asume devierea, derapajul de la cursul european”.

Președinta PAS Maia Sandu a mai anunțat că săptămâna viitoare va merge la Bruxelles, pentru a participa la summit-ul Partidului Popular European, unde va avea întâlniri cu reprezentanți ai Parlamentului European, Consiliului Europei și ai Comisie Europene și va solicita sprijinul acestor instituții pentru apărarea procesului democratic din RM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
18 °C
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
17 °C
Joi
15 °C

Curs oficial BNM 22 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău