Partenerii externi schimbă tonalitatea în raport cu regimul de la Chișinău (Revista presei)

  • 19 Mai 2017 09:40
Partenerii externi schimbă tonalitatea în raport cu regimul de la Chișinău (Revista presei)

Revista presei din 19 mai 2017

Adevărul scrie despre intenția lui Mihai Ghimpu de demitere a lui Igor Dodon: „Se află mai mult la Moscova decât la Chişinău, titrează publicația. Ghimpu afirmă că nu are susţinere parlamentară în ceea ce priveşte suspendarea din funcţie a preşedintelui, motiv pentru care a decis să se adreseze poporului.

Potrivit liderului PL, Dodon ar fi încălcat Constituţia ţării în mai multe rânduri, amintind că acesta l-a felicitat pe Vadim Krasnoselskii, ales președinte la Tiraspol. De asemenea, liberalul susţine că şeful statului a încălcat articolul 77 din Constituţie, atunci când a afirmat că se declară pentru federaşizarea ţării”.

„Partenerii externi schimbă tonalitatea în raport cu regimul de la Chișinău”, comentează portalul Report.md, după ce eurodeputații au amânat decizia privind acordarea unui ajutor financiar de 100 milioane de euro pentru Moldova, invocând nivelul înalt al corupției în R. Moldova, stagnarea reformelor, subordonarea justiției și pericolul instaurării dictaturii. Eurodeputații au înțeles că prețul compromisului cu Plahotniuc este prea mare, scrie publicația. Totodată, autorul reține faptul că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a plecat de urgență la Washington, a doua zi după amânarea acestei decizii.

Iulian CHIFU scrie în editorialul său de pe Deschide.md că opoziția pro-europeană din stradă, adică PAS, PPDA, PLDM, trebuie să fuzioneze „rapid pentru a proba și capacitatea de negociere, și pe cea de compromis, când e nevoie, și pe cea de cooperare a celor trei forțe politice, un test necesar în vederea viitoarei eventuale oportunități de a ajunge la putere în care orice viitoare majoritate nu se poate forma decât în coaliție și prin acorduri și compromisuri mai relevante”.

Portalul MoldNova analizează „Ce au cerut și ce au obținut moldovenii după protestele din ultimii 3 ani”.
Mircea V. Ciobanu scrie în Jurnal de Chișinău că „nu au niciun rost scâncelile noastre de serviciu: că politicienii sunt ticăloşi, cinici, egoişti, aroganţi ş.a.m.d. Meseria e una implicit cinică, lecţiile de etică date în public politicienilor sunt absolut ineficiente… În politică, gafele oponentului nu trebuie penalizate etic, ci contabilizate şi taxate politic. Pedepsirea bâlbâielilor, inconsecvenţelor, derapajelor face parte din jocul politic”, subliniază autorul.
Ziarul Național reține un „EXPONAT MEMORABIL” pentru Muzeul Parlamentului din partea liberal-democraților. Muzeul Parlamentului R. Moldova va fi inaugurat în curând, iar deputații liberal-democrați au donat deja un obiect care să fie expus acolo. Este vorba de „BORSETKA” - aceasta va deveni simbolul legislaturii a XX-a, pe care PD a transformat-o într-o mare piață, unde deputații s-au tranzacționat la bursa rușinii. A scris deputatul PLDM, Tudor Deliu, într-un mesaj pe facebook citat de Ziarul Național.
Ziarul de Gardă relevă „Ce cumpărături au făcut judecătorii în 2016. Anul 2016 a fost unul prosper pentru unii judecători din R. Moldova, care au achiziţionat case şi maşini de lux sau au beneficiat de donaţii de zeci şi chiar sute de mii de lei. O judecătoare a indicat în declaraţie şi un apartament pe care soţul l-a câştigat în urma unei tombole. Alţi doi magistraţi, vizaţi în anchetele ZdG, care anterior nu declarau cas(t)ele de lux în care locuiau, în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2016 s-au corectat, declarând aceste bunuri”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
17 °C
Joi
22 °C
Vin
15 °C

Curs oficial BNM 28 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7344 0.0225
USD 16.8534 0.0350
RON 4.2636 0.0029
UAH 0.6443 0.0005
RUB 0.2721 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău