Ora de vârf | Vlad Țurcanu: Ce garanții pot avea cetățenii că acei deputați aleși în circumscripții uninominale ar fi preocupați de cursul nostru de dezvoltare?

  • 15 Martie 17:46

Proiectul de lege privind trecerea la un sistem electoral bazat pe circumscripții uninominale neglijează o realitate de ansamblu în Republica Moldova, dincolo de interesele pe care le are un partid sau altul, a declarat  comentatatorul politic Vlad Țurcanu în emisiunea Ora de vârf de la Radio Chișinău.

Potrivit lui Vlad Țurcanu, argumentarea pe care o folosește PD în campania publică pe care a declanșat-o, conține elemente care s-ar putea deosebi substanțial de scopurile adevărate pentru care se promovează acest proiect. Se pune accent pe responsabilizarea deputaților și chiar se insistă pe o prevedere care nu știu dacă este constituțională, aceea de a se face posibilă rechemarea din funcție a aleșilor populari, a deputaților,  a exemplificat Vlad Țurcanu.

”Mă întreb: ce garanții pot avea cetățenii că acei deputați aleși în circumscripții uninominale ar fi destul de responsabili și preocupați de cursul nostru de dezvoltare? Părerea mea primă este că deputatul ar urma să fie vulnerabilizat pentru că în condițiile Republicii Moldova, atunci când un deputat ar deveni incomod pentru anumite grupuri de interese politice sau economice s-ar activa foarte repede resurse administrative și mediatice pentru a se iniția un așa-numit referendum despre care se vorbește  în proiectul de față  care ar duce la soaterea deputatului respectiv în Parlament. Deci e o cale periculoasă”.

În opinia analistului, problema Republicii Moldova este că oscilează între două lumi, între două sisteme – cel occidental și cel rusesc. Timp de 25 de ani am văzut  că o cale de mijloc este una utopică, prin care RM a fost scufundată într-o stare de incertitudine permanentă, spune Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
28 °C
Câțiva nori
Umiditate:48 %
Vint:2,6 m/s
Lun
24 °C
Mar
23 °C
Mie
24 °C
Joi
29 °C
Vin
28 °C

Curs oficial BNM 26 Iunie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4436 0.0153
USD 18.3081 0.0113
RON 4.4723 0.0196
UAH 0.7032 0.0001
RUB 0.3070 0.0010
Arhivă Radio Chișinău