Opinie | Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripțiilor a fost adoptată cu abateri

  • 14 Noiembrie 2017 08:46
Opinie | Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripțiilor a fost adoptată cu abateri

Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripțiilor electorale a fost adoptată fără a fi respectate o serie de cerințe. Totodată, în activitatea Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale au existat mai multe carențe. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Piața Unirii” de la postul de televiziune Noroc TV, transmite IPN.

Directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică, a afirmat că una dintre nemulțumirile față de activitatea Comisiei este faptul că nimeni în afară de membrii Comisiei nu a avut acces la materiale. Potrivit lui, chiar dacă au fost făcute mai multe propuneri de către reprezentanții societății civile, niciuna dintre ele nu a fost inclusă pe ordinea de zi a ședințelor comisiei și nu a fost discutată. „Au fost făcute abateri de la planul inițial de activitate, nu știu din care considerente, procesele verbale ale ședințelor nu au fost publicate decât trei dintre ele care au apărut în ziua apelului semnat de 11 organizații non-guvernamentale. Toate acestea permit să zicem că a fost o lipsă de transparență în activitatea acestei Comisii”, spune Pavel Postică.

Delegatul Consiliului Național pentru Participare în cadrul Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale, Sergiu Ostaf, a menționat că în ceea ce privește adoptarea hotărârii privind circumscripțiile electorale de către Guvern, nu s-au respectat unele cerințe, de exemplu, trebuia publicat proiectul hotărârii cu cel puțin trei zile înainte de adoptare. Sergiu Ostaf susține că în activitatea Comisiei pentru formarea circumscripțiilor au existat unele carențe. „Aceasta este prima experiență. Eu n-am văzut în experiența oricărui alt membru al Comisiei capacitatea de a înțelege exact care trebuie să fie procesul”, spune Sergiu Ostaf.

Deputatul PL, Roman Boțan, consideră că pentru diasporă trebuiau să fie alocate șase circumscripții electorale și nu trei. Potrivit lui, decizia Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor nu a fost discutată înainte de a fi adoptată hotărârea de Guvern, ceea ce este înseamnă încă o lovitură dură la adresa democrației. „Aceste modificări la Codul electoral, inclusiv ciopârțirea teritoriului Republicii Moldova în circumscripții uninominale după bunul plac al unor decidenți politici, este vorba de PSRM-PDM, constituie un avantaj pentru anumite formațiuni politice”, spune parlamentarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
3 °C
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,1 m/s
Dum
-3 °C
Lun
-1 °C
Mar
2 °C
Mie
-0 °C
Joi
4 °C

Curs oficial BNM 24 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4049 -0.0000
USD 16.5578 -0.0000
RON 4.3725 -0.0000
UAH 0.6304 -0.0000
RUB 0.2905 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău