O tentativă de atentat sau o înscenare? Cine îl vânează pe Plahotniuc? (Revista presei)

  • 11 Aprilie 09:54
O tentativă de atentat sau o înscenare? Cine îl vânează pe Plahotniuc? (Revista presei)

Revista presei din 11 aprilie

O tentativă de atentat sau o înscenare? Cine îl vânează pe Plahotniuc?, se întreabă editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național. Pe lângă faptul că i-a compromis imaginea, ieșind din umbră, fiindcă ego-ul său nu mai suporta anonimatul, Plahotniuc supune Republica Moldova și unor riscuri mari, expunând prin persoana sa punctul ei slab, vulnerabil. În calitatea de „coordonator executiv”, el poate atrage nu numai mânia unor mafioți, răzbunarea unor foști parteneri de afaceri care s-au stabilit în Rusia și acționează după „legile” lumii interlope de acolo. Crește înzecit și tentația de a întoarce Chișinăul la sânul Moscovei dintr-o singură… împușcătură sau lansare de grenadă, dacă vreți, conchide Nicolae Negru.

Analistului politic Iulian Chifu constată în editorialul său de pe deschide.md instrumentele războiului hibrid de astăzi, când instrumentarul militar este combinat cu cel informațional și societățile sunt atacate în ansamblul lor, nu numai armatele sau statele. Inclusiv prin utilizarea operațiunilor speciale și a lumii interlope, mafiei și infracționalității organizate. Iulian Chifu subliniază că Republica Moldova trebuie să realizeze că este în plin război, că nu există nici o iertare sau răbdare și că – mai ales – pe teren se aruncă toate instrumentele! De unde necesitatea coerenței acțiunii și a orientării strategice la Chișinău, dar și a coeziunii structurilor statale și politice. Totodată autorului i se pare vinovată hălăduiala lui Dodon – în gura mare, cu poziții asumat pro-ruse. Nu te baţi pe burtă cu duşmanul care stă să apese pe trăgaci.

Totul merge bine în scenariul lui Plahotniuc, observă Răzvan Voncu în Adevărul. Pe de-o parte, dodonul instalat preşedinte scuipă România, semnează adeziuni la Uniunea Eurasiatică, convoacă referendumuri pentru o aşa-zisă „istorie a Moldovei” şi anunţă introducerea obligatorie a limbii ruse în toate şcolile din Republica Moldova. Pe de cealaltă parte, majoritatea încropită de acelaşi Vladimir Plahotniuc face şedinţe comune cu guvernul român, vizitează Bruxelles-ul şi promite continuarea integrării europene, ba chiar arestează pentru corupţie un fost deputat. Ca şi cum minuscula Republică Moldova ar fi compusă, în realitate, din două ţări complet separate, cu agende diametral opuse. În realitate, remarcă Adevărul, Republica Moldova se scufundă într-un decalaj istoric faţă de restul lumii civilizate. Nu există bani pentru investiţii, nu apar locuri de muncă, infrastructura se degradează lent, dar iremediabil. Oamenii pleacă imediat ce pun mâna pe un alt paşaport, iar cei care rămân nu-şi doresc decât să poată plăti facturile. Adică să treacă viaţa şi, sub purtarea de grijă a încăpătoarei Biserici Ruse, să treacă Dincolo.

Timpul scrie că au trecut aproape două luni de la ancheta ziarului TIMPUL despre o parte a averii ascunse a președintelui Dodon. Nicio instituție abilitată nu a acționat în vreun fel, deși este cât se poate de evident că anume familia Dodon deține centrul comercial Grad din centrul Capitalei. După atâția bani băgați de europeni în „reformarea justiției” am fi așteptat ca statul să acționeze cumva - dar nu se aude absolut nimic… Oare de ce? Este regimul actual, în cârdășie cu oamenii Moscovei, sau lui Dodon i se pregătește altceva? Apare întrebarea în Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:7,7 m/s
Dum
12 °C
Lun
14 °C
Mar
18 °C
Mie
21 °C
Joi
20 °C

Curs oficial BNM 18 Martie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2178 -0.0000
USD 19.7835 -0.0000
RON 4.6617 -0.0000
UAH 0.7331 -0.0000
RUB 0.3406 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău