O sută de lei pentru eroii nedreptăţiţi din şcoli (Revista presei)

  • 12 Aprilie 2017 10:43
O sută de lei pentru eroii nedreptăţiţi din şcoli (Revista presei)

Revista preei din 12 aprilie 2017

O sută de lei pentru eroii nedreptăţiţi din şcoli, titrează Ziarul de Gardă. În ultimii doi ani au fost închise 56 de instituții de învățământ, iar aproape 2500 de pedagogi au plecat din sistem, subliniază ziarul. În școli, spun profesorii, au rămas doar eroi nedreptățiți, aproape de pensionare, împăcați de mult cu sărăcia. De la începutul acestui an, au ieșit de mai multe ori în stradă, cerând un salariu care le-ar asigura un trai decent. Ministerul Educației invocă lipsa de bani și propune majorarea cu 100 de lei a salariului cadrelor auxiliare. După acțiunea de protest din 5 aprilie, premierul Pavel Filip a declarat că la baza manifestațiilor din ultimul timp ale profesorilor stau interesele personale, dar și politice ale liderilor sindicaliști, care agită spiritele pentru a-și ascunde salariile mari pe care le primesc. Prim-ministrul a invocat faptul că statul nu are surse financiare pentru majorări, dar că salariul mediu al profesorilor este de două ori mai mare decât al celor care activează în domeniul culturii sau asistență socială, de aceea nu ar avea mai multe motive decât aceștia să protesteze, amintește Ziarul de Gardă.

Adevărul scrie despre reținerea celor 19 persoane, printre care primari, directori de companii şi licee, într-un dosar de trucare a licitaţiilor. Reprezentanţi ai conducerii Fondului de eficienţă energetică ar fi acţionat în complicitate cu agenţi economici, reprezentanţii unor autorităţi publice locale, consilieri locali şi şefii unor instituţii de învăţământ în vederea organizării unor scheme prin care au fost redirecţionate mijloace financiare, în proporţii deosebit de mari, unor companii promovate de către persoanele implicate în această infracţiune.

„Atunci când Plahotniuc vrea să arate că luptă împotriva corupţiei, sacrifică transfugii; De la bun început era clar că soarta lor va fi tristă”, spune vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, în Jurnal.md în contextul reţinerilor legate cu trucarea mai multor licitaţii. Acesta sunbiliază că 2 dintre primarii rețunuți sunt - foşti membri ai Partidului Liberal Democrat”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.
Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susține că nu a rămas deloc surprinsă de faptul că șase foști deputați liberal-democrați, alături de care a acces în Parlament după alegerile din 2014, au decis să adere la Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, scrie Junrnal Național. Totodată Secretarul general al PAS, Igor Grosu, spune că PD „canibalizează” politicul din R. Moldova. „ Nu este exclus că și Partidul Socialiștilor, care colaborează cu PD, să ajungă în aceeași situație”, a spus Grosu.

Din Timpul aflăm că uniunile de creație din R.Moldova s-au adunat în Holul Uniunii Scriitorilor, pe 31 martie, pentru a lua o poziție față de declarațiile președintelui Igor Dodon. Intelectualitatea consideră că atacul asupra limbii române nu poate fi tolerat.
Ziarul remarcă faptul că uniunile de creație reacționează rar împreună și doar în situații de excepție. De aceea vor să îi spună președintelui că și-ar dori să se ocupe mai mult de literatură și mai puțin de politică. Și îi mai sugerează ceva lu Igor Dodon: să se ocupe și ei mai puțin de ficțiune. Istoria Moldovei, în care scrie că ne tragem din sârbi, bate de departe orice roman SF al ultimelor decenii, susțin reprezentanții Uniunilor de Creație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
-6 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:3,6 m/s
Mie
-2 °C
Joi
-3 °C
Vin
-4 °C
Sâm
-4 °C

Curs oficial BNM 20 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2586 -0.1098
USD 16.4911 -0.0309
RON 4.3414 -0.0240
UAH 0.6234 -0.0019
RUB 0.2847 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău