O expoziție dedicată scriitorului Alexei Mateevici, inaugurată în Ucraina

  • 11 Mai 13:35
O expoziție dedicată scriitorului Alexei Mateevici, inaugurată în Ucraina

O expoziție în care sunt prezentate lucruri inedite despre scriitorul Alexei Mateevici a fost inaugurată în regiunea Kiev, Ucraina.

Ambasada R. Moldova în Ucraina, în cooperare cu Consiliul municipal al oraşului Boryspil și Consulatul Onorific al R. Moldova în regiunea Kiev, a inaugurat în incinta Bibliotecii Centrale a orașului Boryspil cea de-a doua Expoziție cu genericul «Renaştere. Відродження». Evenimentul a fost dedicat aniversării a 130 de ani de la nașterea autorului Imnului de Stat al R. Moldova „Limba noastră”, a scriitorului, Alexei Mateevici.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, la expoziţie pot fi văzute panouri conținând copii ale unor documente din arhiva seminarului Academiei Teologice din Kiev, unde și-a efectuat studiile Alexei Mateevici în anii 1910-1914, inclusiv copii ale textelor scrise de poet și fotografii.

Materialele prezentate la expoziţie au fost puse la dispoziţie de către pământeni ai poetului născuți în satul Zaim, care locuiesc în Ucraina.

În cadrul discursului său ambasadorul Ruslan Bolbocean a ținut să menționeze că alegerea Boryspilului drept locație pentru desfășurarea expoziției dedicate marelui cărturar Alexei Mateevici are o semnificație aparte, ținând cont de faptul că în această localitate s-a născut autorul imnului de Stat al Ucrainei Pavlo Ciubinski. De asemenea, ambasadorul a menționat că ambii poieți, autori ai imnurilor naționale, sunt simboluri sacre ale celor două țări, care permit construirea unor punți spirituale și poduri ale culturii și cunoașterii între ambele state.

La eveniment au participat reprezentanţii autorităților locale, corpului diplomatic, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, inclusiv profesori, studenți, cercetători și colaboratori științifici ai Bibliotecii Centrale. Inaugurarea expoziției s-a înscris în șirul de acțiuni ale Ambasadei de promovare a valorilor culturale autentice și comemorare a personalităţilor marcante ale istoriei şi literaturii naționale şi va fi deschisă publicului în perioada 10 mai -10 iunie 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
19 °C
Cer fragmentat
Umiditate:63 %
Vint:4,6 m/s
Dum
19 °C
Lun
19 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C
Joi
22 °C

Curs oficial BNM 26 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7119 -0.0000
USD 16.8184 -0.0000
RON 4.2607 -0.0000
UAH 0.6438 -0.0000
RUB 0.2743 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău