Nicolae Negru: O nouă belea pe capul nostru, un președinte care nu vrea să pară inteligent (Revista presei)

  • 27 Februarie 2017 10:32
Nicolae Negru: O nouă belea pe capul nostru, un președinte care nu vrea să pară inteligent (Revista presei)

Revista presei din 27 februarie 2017

Dodon consideră că SUA și România sunt „SATE” și nu are nevoie de „LECȚII”, titrează Ziarul Național. Ziarul scrie că Igor Dodon, un fan înrăit al lui Vladimir Putin, și-a pus drept scop să izoleze Republica Moldova pe plan extern. După ce a declarat la Moscova și Bruxelles că va denunța Acordul de Asociere cu UE, acum a lansat o reacție nediplomatică la adresa SUA și României, state care, alături de UE, sunt principalii donatori externi ai R. Moldova. Totul a pornit de la faptul că președintele Igor Dodon nu a permis militarilor din R.Moldova să participe, alături de contingentele din SUA, Macedonia, Bulgaria, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ucraina, la Exercițiul Platium Eagle 17.1, care se desfășoară în perioada 20 februarie – 1 martie 2017 la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, din județul Galați, România. Astfel, ambasadorii SUA și României i-au expediat o scrisoare comună președintelui Dodon, în care îi cer explicații vizavi de acest fapt. Reacția președintelui nu s-a lăsat prea mult așteptată. Pe lângă faptul că Dodon răspunde pe un ton agresiv, acesta a comis și greșeli, numind SUA și România „sate” în loc de state, subliniază Ziarul Național.

Și Adevărul remarcă replica lui Igor Dodon, către ambasadorul SUA şi cel al României la Chişinău: Acesta le solicit diplomaților ca pe viitor să nu-i mai dea lecţii. Moldova e un stat independent, a scris președintele socialist în scrisoarea către James Pettit și Daniel Ioniță.

Președintele Igor Dodon a avut o reacție obraznică în adresa ambasadorilor SUA și României care sunt detașați în Republica Moldova, solicitându-le celor doi oficiali să „nu ofere lecții președintelui Republicii Moldova”, observă și deschide.md. n scrisoare, cei doi susțin că atitudinea lui Dodon „nu reflectă nicidecum substanța, angajamentul și contribuțiile susține ale SUA și României la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova”. În replică, Igor Dodon le-a amintit celor doi că „Republica Moldova este un stat suveran și independent” și că „Președinția nu acceptă comentarii din exterior și ingerințe în activitatea sa și în deciziile care sunt luate”. Mai mult, el le-a solicitat celor doi ambasadori să „nu ofere lecții președintelui Republicii Moldova”.

E o nouă belea pe capul nostru, un președinte care nu vrea să pară inteligent, subtil, politicos, conciliabil, ci, dimpotrivă, - grosolan, agresiv, rău, comentează Nicolae Negru comportamentul lui Igor Dodon. După publicist, aceste înclinații ale sale ar putea să ne coste mai mult de un miliard furat deja. Răspunzând bădărănește, ca un lacheu al Moscovei, la un demers diplomatic din partea României și SUA, Dodon nu s-a gândit evident nici la Republica Moldova, nici la cetățenii ei, consideră Nicolae Negru, care adaugă că satisfăcut de „isprava” sa, în aceeași seară președintele Republicii Moldova a sărbătorit „ziua apărătorului patriei” ruse la Ambasada Rusiei, terfelind suveranitatea și independența de care făcuse paradă în corespondența cu cei doi ambasadori.

Nu ne-a învins Voronin, nu ne va învinge nici Dodon, titrează Timpul. În acest an, partida prorusă va încerca încă o dată să pecetluiască soarta Republicii Moldova. În urmă cu 13 ani nu au reuşit. Pe 25 noiembrie 2003, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc o adunare cu peste 50 de mii de participanţi, organizată de practic toată opoziţia politică la adresa Partidului Comuniştilor. Lumea se mobilizase şi nu dorea să accepte „federalizarea”, în fapt, un furt teritorial din partea Moscovei, faţă de noi. Timpul scrie că la timpul potrivit, va trebui să organizăm o campanie amplă de nesupunere civică şi nerecunoaştere a federalizării, dar şi de nerecunoaştere a statutului de autorităţi publice pentru trădătorul Dodon şi clica lui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
19 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:10,3 m/s
Vin
14 °C
Sâm
15 °C
Dum
18 °C
Lun
12 °C
Mar
7 °C

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3156 0.0104
USD 16.4219 0.0104
RON 4.3656 -0.0031
UAH 0.6279 -0.0013
RUB 0.2668 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău