Nicolae Negru: În interesul R.Moldova ar fi ca Plahotniuc să-și ia o pauză de somn (Revista presei)

  • 15 Mai 2017 10:11
Nicolae Negru: În interesul R.Moldova ar fi ca Plahotniuc să-și ia o pauză de somn (Revista presei)

Revista presei din 15 mai 2017

La orizontul relațiilor dintre Chiținău și Bruxelles apare, după furtul miliardului, un alt nor, care se numește visul lui Plahotniuc de a deveni prim-ministru al Republicii Moldova cu orice preț, remarcă Nicolae Negru în Ziarul National. Prioritățile poporului sunt altele, după autor. În realitate, votul mixt va crea doar probleme suplimentare și nu va rezolva nicio problemă urgentă. În interesul Republicii Moldova ar fi ca Plahotniuc să-și ia o pauză de somn și să renunțe, cel puțin temporar, la visul de a deveni prim-ministru prin schimbarea sistemului electoral. Să demonstreze că o poate face în condițiile sistemului actual!, îndeamnă Nicolae Negru. 

Investigații.md observă că într-o după-amiază de vineri, „monstruoasa coaliție”, bănuită de mulți de incest politic, și-a dat în sfârșit arama pe față. Pretinșii adversari ideologici și geopolitici și-au dat mâna și au acceptat cu toți acel „compromis” într-o scenă patetică de teatru. Acest sistem mixt de vot care avantajează partidele cu pârghii. Iar pârgiile sunt banii și dosarele. Dacă PSRM deține valizele cu ruble convertite în dolari americani de prin Bahamas și din afacerile ilegale cu cărnuri și fructe pe care le transportă peste embargo în Rusia, PD le deține pe amândouă. Pe de o parte bani cu duiumul, iar pe de cealaltă parte bâta justiției cu care altoiește în stânga și în dreapta pe orice mișcă în front.

După analistul politic Iulian Chifu reformarea Guvernării este cel mai important pas politic al momentului. Modul în care va fi ea realizată și validată de către Președinte va putea să dezvăluie câteva lucruri majore: cine mai e la putere și cine în opoziție, cine formează Guvernul și cine doar îl susține, dar mai ales va da semnale relevante în relația Președinte - Majoritatea Parlamentară/Guvernamentală, respectiv va comunica dacă e o relație de coabitare, dacă este una de confruntare sau dacă Președintele Dodon a încălecat cu totul Guvernarea. Există și cazul extrem al schimbării majorității, dacă, brusc avem miniștri socialiști în Guvern și susținere socialistă a noului Executiv.

Alexandru Tănase CRITICĂ intenția de a modifica sistemul electoral, după ce a plecat de la Curtea Constituțională, titrează Ziarul Național. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, pe care Guvernul nu l-a reconfirmat pentru un nou mandat, consideră că intenția Parlamentului European de amânare a sprijinului financiar macroeconomic pentru R. Moldova este legată, în principal, de intenția puterii de la Chișinău de a schimba sistemul electoral. Totodată, Tănase este mirat de faptul că președintele Igor Dodon a salutat decizia Parlamentului European de a amâna ajutorul macrofinanciar pentru R. Moldova, deoarece dânsul e una dintre persoanele-cheie care optează pentru schimbarea sistemului electoral. “Dodon și gruparea pe care o conduce sunt nu doar părtași la cacealmaua cu reforma sistemului electoral, dar si o piesă indispensabila a acestui joc, afirmă Alexandru Tănase. În mod logic, intenția Parlamentului European de amânare a sprijinului financiar macroeconomic pentru Moldova este o consecință directă a acțiunilor lui... Dodon, pe care același Dodon le saluta... Caut un sinonim mai potrivit pentru cuvântul ipocrizie...”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Alexandru Vakulovski afirmă în editorialul său de pe deschide.md că din momentul în care Alexandru Tănase nu mai e preşedinte al Curţii Constituţionale, el va putea fi mai prezent în spaţiul public, ceea ce e foarte bine, pentru că nu avem în momentul actual politicieni care să aibă discursul atât de argumentat şi de tranşant – la fel cum pe vremuri, în calitate de editorialist o făcea regretatul maestru Constantin Tănase.
Iar bucuria lui Dodon că Alexandru Tănase a plecat din funcția de judecător al Curții Constituționale, este în opinia autorului, bucuria nebunului, pentru că el e în cu totul altă categorie, din toate punctele de vedere. E la categoria „muscă” faţă de „supergreul” Alexandru Tănase.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
19 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:10,3 m/s
Vin
14 °C
Sâm
15 °C
Dum
18 °C
Lun
12 °C
Mar
7 °C

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3156 0.0104
USD 16.4219 0.0104
RON 4.3656 -0.0031
UAH 0.6279 -0.0013
RUB 0.2668 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău