Ministerul Economiei a semnat acordurile de împrumut cu BERD și BEI privind interconectarea rețelelor electrice cu România

  • 20 Decembrie 2017 13:50
Ministerul Economiei a semnat acordurile de împrumut cu BERD și BEI privind interconectarea rețelelor electrice cu România

Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat astăzi acordurile de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind interconectarea electrică Republica Moldova-România. Împrumuturile sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare.

Proiectul de interconectare presupune construcția unei stații electrice back-to-back la Vulcănești și a unei linii electrice aeriene între localitatea Isaccea, din România, și Vulcănești, iar, ulterior, până la Chișinău, din Republica Moldova

Proiectul urmează să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova și să integreze țara noastră pe piața regională de energie, a declarat Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc. El a subliniat că acest proiect ar urma să fie cea mai mare investiție din Republica Moldova, de la declararea independenței.

„Vorbim despre proiectul de interconectare pe energie electrică Isaccea – Vulcănești, Vulcănești – Chișinău, care este cea mai mare investiție care urmează să fie făcută de la independența Republicii Moldova încoace și care va da o alternativă reală a sistemului energetic actual din Republica Moldova, care este bazat pe cel sovietic, cu conexiuni mai dezvoltate în piața estică. Astfel încât, Republica Moldova să aibă sursă de alternativă și dreptul de a alege din care piață să fie aprovizionată cu energie electrică”, a precizat Octavian Calmîc.

Reprezentanții BERD și BEI au subliniat că este vorba despre un proiect complex, iar finanțarea lui de către instituțiile europene reprezintă o exprimare a solidarității Uniunii Europene în scopul de a-i sprijini pe consumatorii din Republica Moldova. BERD și BEI au finanțat și proiectul de interconectare a sistemelor de transport a gazelor naturale al Republicii Moldova și al României.

Pentru proiectul de interconectare electrică, Uniunea Europeană va acorda un grant în valoare de 40 de milioane de euro, a amintit Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko:

„Este un proiect major la care am lucrat intens cu toți partenerii în ultimii ani, pentru a putea face finanțarea accesibilă și pentru a pregăti proiectul pentru faza de implementare. Suntem încrezători că acest proiect va contribui la consolidarea securității energetice a Republicii Moldova și a pieței de electricitate în beneficiul consumatorilor. Sperăm că acest proiect va fi implementat la timp și că va oferi rezultate cât de curând posibil”.

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 270 de milioane de euro. Pe lângă împrumuturile de câte 80 de milioane de euro din partea BERD și BEI și grantul de 40 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, și Banca Mondială va acorda un împrumut de 70 de milioane de euro. Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
19 °C
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Dum
16 °C
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
13 °C
Joi
21 °C

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău