Mihail Saakaşvili contestă expulzarea sa din Ucraina, pe care o consideră ilegală

  • 14 Februarie 13:05
Mihail Saakaşvili contestă expulzarea sa din Ucraina, pe care o consideră ilegală

Curtea Administrativă Districtuală din Kiev a anunţat, miercuri, 14 februarie, că fostul preşedinte goergian Mihail Saakașvili solicită instanţei să declare drept ilegală expluzarea sa în Polonia, părţile reclamate fiind Serviciul de Stat pentru Migrație din Ucraina, Administrația Serviciului Frontierei de Stat și Ministerul Afacerilor Interne de la Kiev.

"Reclamantul solicită instanței să declare drept ilegale acțiunile din 12 februarie 2018 întreprinse de instituţiile menţionate privind punerea în aplicare a deciziei prin care Saakașvili trebuie să se întoarcă în ţara dinspre care a intrat în Ucraina" - a comunicat serviciul de presă al Curții Administrative Districtuale din Kiev. Totodată, Mihail Saakaşvili solicită instanței de judecată să oblige Serviciul de Stat pentru Migrație din Ucraina să anuleze această decizie de expulzare a sa în Polonia. "În acest moment, este luată în calcul declanşarea unei proceduri administrative în acest sens" - a adăugat instanța.

Autorităţile poloneze au confirmat, luni seară, că l-au primit pe fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care, în cursul zilei respective, a fost arestat la Kiev într-o operaţiune a trupelor speciale şi îmbarcat într-un avion cu destinaţia Polonia. Fostul preşedinte georgian a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind tot dinspre Polonia.

Autorităţile ucrainene au încercat atunci să-l împiedice să intre în Ucraina pe la frontiera terestră, însă acţiunea forţelor ucrainene s-a dovedit a fi un eşec, după ce sute de susţinători ai lui Saakaşvili au forţat cordonul poliţiştilor ucraineni şi, astfel, i-au permis politicianului să intre pe teritoriul Ucrainei. Arestat pentru scurt timp în decembrie, fiind acuzat că a intrat ilegal în Ucraina, Saakaşvili a fost apoi eliberat şi consemnat la domiciliu, însă o instanţă ucraineană a decis săptămâna trecută să nu mai prelungească această măsură în cazul fostului preşedinte.

Luni, după ce Sakaşvili a fost ridicat de trupele speciale dintr-un restaurant din Kiev şi dus imediat la aeroport, unde a fost îmbarcat într-un avion avion cu destinaţia Polonia, un reprezentant al Serviciului de Frontieră al Ucrainei a explicat că politicianul se afla ilegal pe teritoriul statului ucrainean şi, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către ţara de unde a venit.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
17 °C
Joi
22 °C
Vin
15 °C

Curs oficial BNM 28 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7344 0.0225
USD 16.8534 0.0350
RON 4.2636 0.0029
UAH 0.6443 0.0005
RUB 0.2721 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău