Manifestări dedicate împlinirii a 180 de ani de la nașterea lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu

  • 26 Februarie 17:35
Manifestări dedicate împlinirii a 180 de ani de la nașterea lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu

Mai multe manifestări dedicate împlinirii a 180 de ani de la nașterea lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu sunt organizate de Uniunea Scriitorilor și Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” zilele acestea la Chișinău. De dimineața au avut loc depuneri de flori, la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor.

O expoziție de carte și o sesiune de comunicări susținute de oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului  cu genericul ”Bogdan Petriceicu Haseu, un cărturar basarabean ancorat in universalitate” a fost organizată la Uniunea Scriitorilor.

„Un geniu de o înspăimântătoare vastitate”, cum îl numea Mircea Eliade, Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost un aprig susținător al Unirii Principatelor potrivit scriitorului Vladimir Beșleagă.

”Unirea Principatelor s-a produs în 1859, an în care Bogdan Pestriceicu Hasdeu avea 22 de ani. Și la acea vârstă el avea deja publicații care pledau cauza unirii, asta grație părintelui său, care a fost un mare savant, un om de artă. Bogdan Petriceicu Hasdeu are un studiu ”Istoria critică a românilor”, o carte de o mafre frumusețe care până astăzi este încă nedepășită. Și în problema istorică dar și în cea lingvistică a realizat lucrări de mare valoare pe care nu au putut să le realizeze nimeni până la el, nici măcar forurile științifice.  A fost un o întreaga academie, a fost un titan care a muncit, a muncit, a muncit cât o sută de academii” a declarat pentru Radio Chișinău, Vladimir Beșleagă.

Octavian Onea,  muzeograf la Muzeul Memorial «B. P. Hasdeu», din Câmpina, a lansat piesa de teatru „Hasdeu: simțesc că mă fac zeu!”

Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut la 26 februarie 1838 la Cristineşti, în fostul județ Hotin.  Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile. Este considerat întemeitorul lingvisticii, filologiei şi lexicologiei române.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
13 °C
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:5,1 m/s
Dum
-3 °C
Lun
-3 °C
Mar
-2 °C
Mie
-3 °C
Joi
-1 °C

Curs oficial BNM 17 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4190 -0.0000
USD 16.5369 -0.0000
RON 4.3796 -0.0000
UAH 0.6285 -0.0000
RUB 0.2894 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău