Maluri de Prut | Pe urmele înaintașilor. Cetatea Neamțului, simbol al istoriei glorioase a poporului român (FOTO)

  • 07 Decembrie 2016 13:35

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Moldovei din dreapta Prutului este, fără îndoială, Cetatea Neamțului.

De numele fortificației medievale, construită la sfârșitul sec. al XIV-lea de Petru I și întărită militar în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, se leagă o serie de legende.  Aici ar fi rezistat eroic cei 19 plăieși, în fața asediului regelui polonez Sobieski, și tot aici mama lui Ștefan cel Mare i-ar fi cerut domnitorului  întors rănit de pe câmpul de luptă să nu caute refugiu în cetate, ci să se întoarcă la oaste și să-i zdrobească pe dușmani.

Aflată la marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț, ”pe un munte foarte înalt și  atât de întărit din fire, încât pare să înfrunte orice atac vrăjmaș”, cum scria în lucrarea sa ”Descriptio Moldaviae” Dimitrie Cantemir, Cetatea Neamț făcea parte din sistemul defensiv de fortificații construit în Moldova împotriva invaziilor turcești. Cetatea este vizitată anual de  mii de vizitatori, de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate. 

Podul arcuit, fără balustradă, sprijinit pe 11 piloni de piatră foarte înalți, pe care dușmanii nu puteau trece călare, „cursele de şoareci” și podurile balansoare sunt câteva dintre capcanele cu care Ștefan cel Mare  a ”înzestrat” Cetatea Neamțului.  Aici, pe parcursul domniei sale și-au găsit sfârșitul turci, tătari și dușmani de alte naționalități, dar și boierii trădători. Renovată recent prin proiectul  transfrontalier „Bijuterii medievale” în care a fost inclusă și Cetatea Sorocii din Republica Moldova, Cetatea Neamțului atrage astăzi mii de vizitatori.  

”Drumul acesta care urcă în prezent la cetate nu exista. Se venea peste dealuri. Și turcii tot pe aici năvăleau. Pădurea a fost tăiată pentru a fi văzuți de departe. Pe acest pod, atunci fără balustradă, nu trecea niciun animal. Caii nu trec pentru că ei simt golul sub picioare. Atunci, dușmanii descălecau  și când treceau cu scutul și sabia în mână, tremurând pe acest pod, le venea câte o săgeată peste ei și, de pe pod, cădeau jos în țeapă. Un singur cal trecea acest pod – Catalan,  calul preferat al domnitorului Ștefan cel Mare, binecuvântat de cuviosul Daniil Sihastrul”, povestește muzeograful cetății, Mihai Cucolea.

 ”Ștefan cel Mare a fost un mare domn pentru întreaga Moldovă: Soroca, Tighina, Chilia, Hotin, Cetatea Albă, Baia, Șcheia, Roman –  toată țara era întărită cu asemenea cetăți. Cât a domnit Ștefan cel Mare nicio cetate moldavă nu a fost cucerită de dușmani”, mai spune el.

 Latura de nord a cetății nu avea camere, pentru că era supusă atacului. Întărită cu două rânduri de ziduri, în formă de semicerc, făcea ca ghiulele dușmanilor  să ricoșeze fără a produce stricăciuni. Acoperișul, realizat din foițe de plumb și aramă, îl făcea rezistent la incendii ca urmare a săgeților cu foc aruncate de atacatori.

 Cea mai mare parte a cetății este din zidărie veche, de la 1370. Ce au folosit la îmbinarea pietrelor, astfel încât să reziste mai bine de șase secole,  rămâne o enigmă a istoriei, susține în continuare Mihai Cucolea.

Maluri de Prut | Pe urmele înaintașilor. Cetatea Neamțului, simbol al istoriei glorioase a poporului român (FOTO)

 

Maluri de Prut | Pe urmele înaintașilor. Cetatea Neamțului, simbol al istoriei glorioase a poporului român (FOTO)
Sala de Sfat și Judecată. Sala în care stăteau oștenii, căpitanii și pârcălabii, alături de domnul Ștefan cel Mare și pregăteau strategia militrară , făceau planul marilor bătălii. Era însă și sala în care domnitorul judeca boierii

Cetatea dispunea și de o ieșire secretă, cu scări în formă de semicerc care făcea posibilă evacuarea copiilor și domnițelor spre Mănăstirea Neamț, în timpul unor asalturi.

Maluri de Prut | Pe urmele înaintașilor. Cetatea Neamțului, simbol al istoriei glorioase a poporului român (FOTO)
Fântâna din interiorul curții medievale. Legenda spune că ar fi fost săpată de turcii luaţi ostatici în urma unei bătălii purtate cu oastea lui Ştefan cel Mare. Domnul Moldovei le-a promis otomanilor că dacă vor da de apă, vor fi eliberaţi.

În cele mai aglomerate zile, între 500 și 600 de vizitatori din diferite colțuri ale României, dar și din străinătate, vin la Cetate.

”Mă simt mândru să locuiesc în această zonă foarte frumoasă, cu multe obiective turistice. Vin la cetate cam de două ori pe an. Astăzi o fac și pe ghidul cu câțiva prieteni, colegi cu mine la facultate. Ca viitor inginer constructor, mă impresionează arhitectura cetății” , spune studentul Bogdan Apetrei.

 ”Vin foarte mulți turiști și din Republica Moldova. Noi le spunem moldoveni, că sunt de ai noștri. Am avut și grupuri de bătrânei, extraordinari. Cu lacrimi în ochi au plecat de aici. Pentru că avem aceeași istorie, și când vorbim de aceeași istorie, își aduc aminte de Țara Noastră ”,  povestește, cu emoție în glas, muzeograful Mihai Cucolea.

Din vârful dealului, de pe stânca abruptă, unde a fost zidită pe vremea înaintașilor  Petru I și Alexandru cel Bun, și întărită militar pe timpul domniei sale, voievodul Ștefan cel Mare avea întreaga Moldovă la picioarele sale.

Maluri de Prut | Pe urmele înaintașilor. Cetatea Neamțului, simbol al istoriei glorioase a poporului român (FOTO)

A învățat strategie militară de la Vlad Țepeș și Iancu de Hunedoara, așa încât oricâte eforturi nu au depus  oștile vrășmașe încercând să o cucerească, nu au avut sorți de izbândă.

Cetatea Neamțului, care  se oglindește  de atâtea veacuri în Ozana cea frumos curgătoare,  reprezintă astăzi un simbol al istoriei glorioase a poporului român, al valorilor  care rezistă dincolo de timp și spațiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
9 °C
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,7 m/s
Sâm
14 °C
Dum
13 °C
Lun
15 °C
Mar
17 °C

Curs oficial BNM 18 Martie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2178 -0.0000
USD 19.7835 -0.0000
RON 4.6617 -0.0000
UAH 0.7331 -0.0000
RUB 0.3406 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău