Maluri de Prut | Mormântul Veronicăi Micle de la Mănăstirea Văratec. Povestea unei iubiri până dincolo de moarte

  • 12 Decembrie 2016 10:17

A avut o viață scurtă și zbuciumată. A fost soție, mamă, poetă și muza celui mai mare scriitor român, cu care a trăit o poveste de iubire plină de suferință. Veronica Micle, prin inteligența, frumusețea și talentul său a fost o prezență sclipitoare în cercurile societății  în care a trăit. A iubit întreaga viață un Luceafăr și, când acesta a urcat la cer, a renunțat și ea la propria-i viață.

Pe 4 august 1889, la cincizeci de zile de la moartea lui Mihai Eminescu, Veronica Micle își pune capăt zilelor, otrăvindu-se cu arsenic, în chilia mătușii sale Fevronia, de la Mănăstirea Văratec.  Mormântul poetei se află în curtea acestei mănăstiri,  cea mai mare mănăstire de călugărițe din dreapta Prutului (400 de călugărițe), aflată la 12 kilometri de orașul Târgu Neamț.

Complexul monahal, format din 3 biserici, a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Neamț, în anul 2015.

Reportaj semnat de Ina Guțu, realizat recent la mormântul Veronicăi Micle:  

Maluri de Prut | Mormântul Veronicăi Micle de la Mănăstirea Văratec. Povestea unei iubiri până dincolo de moarte

E o zi posomorâtă de sfârșit de noiembrie.  La Mănăstirea Văratec  tocmai s-a încheiat vecernia mică de după-amiază și se citește Acatistul Sfântului Cuvios Iosif. Vocea cristalină a măicuței care proslăvește numele celui dintâi duhovnic al mănăstirii răsună în boxe peste întreg ținutul monahal. Pânza densă de ceață așternută peste poiana de la poalele munților unde se află mănăstirea a îmbrăcat totul în gri. Puținii vizitatori rătăciți în această zi de toamnă târzie  se plimbă printre îngerii și statuile  de piatră din curtea mănăstirii și par adevărate stafii ieșite din ascunzători. Atmosferă sumbră, de tristețe și de mister.

Maica Andreea întâmpină vizitatorii la Muzeul Mănăstirii Văratec. Îmi vorbește despre cum a ajuns Veronica Micle să își doarmă somnul de veci pe aceste meleaguri:”Veronica Micle a avut o mătușă pe nume Fevronia,  călugăriță aici la mănăstire, și venea din când în când la ea. După moartea lui Mihai Eminescu s-a retras definitiv la Mănăstirea Văratec. A murit la 50 de zile după moartea lui Eminescu, la 4 august 1889. ”

Mormântul Veronicăi Micle se află în curtea Bisericii ”Sfântul Ioan Botezătorul”, la câteva sute de metri distanță de biserica principală, pe locul în care s-a aflat vechiul cimitir. Osemintele poetei sunt singurele rămase aici, restul fiind reîngropate în gropnița comună a mănăstirii.

O măicuță trecută de 70 de ani adună, de pe un gazon imaculat, ultimele frunze ruginite din această toamnă. Câteva crizanteme, lângă o cruce mare, de piatră, sunt singurele pete de culoare din întreg peisajul.

Maluri de Prut | Mormântul Veronicăi Micle de la Mănăstirea Văratec. Povestea unei iubiri până dincolo de moarte

A avut un destin tragic și a trăit o iubire imposibilă pentru marele Mihai Eminescu. O cruce și un înger de piatră înconjurate de un gard viu, veghează astăzi osemintele ”Îngerului blond” de altădată.

S-a stins la 50 de zile după moartea lui Mihai Eminescu, la a cărui înmormântare așeza pe pieptu-i o cunună de flori de ”nu mă uita”. 

A murit la finalul a 20 de ore de agonie, după ce s-a otrăvit cu arsenic în noaptea de trei spre patru august 1889, în urma unei depresii puternice.

Scriitorul și memorialistul român Gheorghe Panu avea să scrie la câteva zile după moartea poetei:  " Veronica Micle nu mai este! ... Aceasta femeie, această inimă din suspinele căreia au luat zbor un șir lung de frumoase inspirațiuni a fost coborâtă în mormânt zilele trecute la mănăstirea Văratecului [ ...] O asemenea femeie duce cu ea în mormânt o comoară de dureri alese și mari ..."

Fascinat de dragostea dintre cei doi poeți Veronica Micle și Mihai Eminescu, compozitorul Eugen Doga a dedicat peste 50 de piese celor doi îndrăgostiți. Maestrul Eugen Doga într-un interviu pentru Radio Chișinău:

”Ea era o poetă genială. Nu este nici astăzi recunoscută, este în continuare batjocorită. Eu nu știu aceste bârfe, eu știu ce a rămas după ea. Are puține poezii, pentru că nu și-a consacrat viața acestei activități, avea multe pe cap. A rămas văduvă de jună, cu doi copii, fără sursă de existență și ea totuși încerca să scrie și poezii. A scris niște poezii extraordinare. Atâta dragoste, atâta căldură, atâta devotament, pasiune, atâta spațiu în aceste sentimente, că nu le mai găsești la nimeni în literatură. Era într-adevăr cu dorul nemângâiat. Un jăratec în cenușă. Păcat că viața nu a suflat în acest jăratec ca să se aprindă flacăra”.

În curtea bisericii “Sf. Ioan” din Văratec, departe de mormântul idolului său, Veronica Micle, muza poetului-geniu Mihai Eminescu, îşi doarme somnul de veci.

Au reușit să fie împreună într-o altă lume, poate mai bună și mai primitoare  ca cea în care au trăit. Sunt legați pentru vecie prin iubirea ce au purtat-o unul altuia.

Zbuciumata lor poveste de viață va dăinui pentru totdeauna pe acest pământ, prin cei care se apropie cu dragoste şi căldură de poeziile și scrisorile lor, rămase drept mărturie, pătrunzându-se de profunzimea celor mai frumoase și mai sincere sentimente umane.

Maluri de Prut | Mormântul Veronicăi Micle de la Mănăstirea Văratec. Povestea unei iubiri până dincolo de moarte
Casa Memorială ”Veronica Micle” din Târgu Neamț. Este casa în care a copilărit poeta.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
9 °C
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,7 m/s
Sâm
14 °C
Dum
13 °C
Lun
15 °C
Mar
17 °C

Curs oficial BNM 18 Martie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2178 -0.0000
USD 19.7835 -0.0000
RON 4.6617 -0.0000
UAH 0.7331 -0.0000
RUB 0.3406 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău