Maluri de Prut | Lacul Roșu - locul magic unde Transilvania se întâlnește cu Moldova

  • 09 Ianuarie 16:56

Lacu Rosu, cunoscut ca fiind cel mai mare lac natural montan din România, atrage turiști în toate anotimpurile. Situat în apropiere de orașul Gheorgheni, din județul Harghita, denumirea lacului provine de la Pârâul Roșu, care traversează straturi cu oxizi și hidroxizi din fier,  de culoare roșie. 

Sunt cunoscute și o serie de legende care i-au atras numele de Lacul Roșu sau Lacul Ucigaș. Una dintre acestea spune că surparea de teren care ar fi avut loc în secolul 19, și care a dus la formarea lacului de baraj, ar fi acoperit un sat, omorând atât locuitorii, cât și animalele. Apa adunată a căpătat culoarea roșie de la sângele celor îngropați de vii, încât numele lacului a devenit atât Lacul Rosu, cât și Lacul Ucigaș. 

Maluri de Prut | Lacul Roșu - locul magic unde Transilvania se întâlnește cu Moldova

Pe o porțiune de lac de câțiva zeci de metri pătrați, câțiva tineri, echipați cu mănuși și lopeți mari în mâini înlătură zăpadă. Dacă nu va mai ninge, a doua zi, pe Lacul Roșu, ar urma să fie inaugurat patinuarul în aer liber, îmi spune un angajat al complexului, Szilard Barabas, vorbitor de limbă maghiară.

Mulți dintre angajații localurilor și restaurantelor sunt etnici maghiari. Lacul Roșu se află în județul Hargita, preponderant populat de etnici maghiari.

Pe un ger de minus 20 de grade, Marius Barbu, un localnic în vârstă de 12 ani care însoțește grupuri de turiști pe trasee montane din preajma Lacului Roșu de pe la vreo 7 ani, nici că simte frigul de afară. Cu nasul și obrajii roșii, dar cu un zâmbet până la urechi, Marius mi-a povestit una dintre multele legende ale apariției Lacului Roșu.

”Mai demult un grup de ciobani, voiau să coboare cu oile pe munte, la vale. Era toamnă și se încheiase sezonul de pășunat. Un cioban și o ciobăniță rămăseseră mai în urma turmei. Din cauza unei ploi torențiale care dura de o săptămână, o bucată de munte s-a surpat peste ciobani. Acum se spune că atunci când bate soarele  în lac, se poate vedea chipul ciobăniței în sânge…”

-Și tu l-ai văzut vreodată?

- Eu nu, pentru că e doar o legendă. De aceea se numesc legende.

Puștiul mi-a povestit cu mândrie și despre autorul crucii de Gheață (o tradiție întâlnită în  România, în special în zona Moldovei, de Bobotează) amplasată zilele trecute pe lac. ”Crucea de gheață, se face în fiecare an. Tatăl meu a sculptat-o, iar eu l-am ajutat, împreună cu rudele care au mai venit zilele acestea la noi.  O cruce se pune aici pe lac, iar alta în fața bisericii”.

La un chioșc din scânduri, pe malul lacului, în aer liber și fără o sursă de încălzire Damian Cramba vinde suveniruri.  Din când în când de masa plină cu magneți, obiecte sculptate în lemn, căni, covoare tradiționale, căciuli și mănuși, se apropie câte un grup de turiști. Nea Damian Cramba știe  puțină maghiară dar și un pic de  germană, engleză, așa cât să se înțeleagă cu oamenii. Mai are de lucrat câteva zile până se închide sezonul. Își va deschide din nou afacerea deja la primăvară.

Maluri de Prut | Lacul Roșu - locul magic unde Transilvania se întâlnește cu Moldova

”Am înghețat, dar ce să fac. Au fost și minus 25 de grade. De luni nu va mai fi nimeni. Zilele acestea mai stau cât să se termine și sărbătorile pe stil vechi. Vin mulți moldoveni, după unguri sunt cei mai mulți care vin în această zonă. România e o țară frumoasă și le place, le place muntele… Cât privește legendele legate de Lacul Roșu sunt mai multe. Una cu ciobanul și ciobănița. Apoi mai este una legată de o fată pe nume Estera căreia i-a plecat iubitul în armată.  Ea a fost furată de un haiduc și la rugile ei, Dumnezeu a dat o furtună și o alunecat muntele la vale. Dincolo de aceste legende, lacul a fost format totuși când o parte din Muntele Ucigaș, cum este numit, a alunecat la vale în anul 1837, blocând cursul apei pârâului care mergea în Cheile Bicazului”.  

Situat în Carpaţii Orientali, judeţul Harghita, cu peisaje desprinse parcă din poveste, Lacul Roşu reprezintă un loc magic unde Transilvania se întâlnește cu Moldova și unde orice om pasionat de natură se poate refugia pentru un aer curat și împrejurimi pitorești. 

Reportaj realizat de Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
9 °C
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,7 m/s
Sâm
14 °C
Dum
13 °C
Lun
15 °C
Mar
17 °C

Curs oficial BNM 18 Martie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2178 -0.0000
USD 19.7835 -0.0000
RON 4.6617 -0.0000
UAH 0.7331 -0.0000
RUB 0.3406 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău