Maluri de Prut | Curtea Domnească din Piatra Neamț, o frumoasă poveste de Crăciun

  • 22 Decembrie 2016 10:07

Curtea Domnească - frumoasa ctitorie a lui Ștefan cel Mare, păstrată aproape intactă până în zilele noastre, din centrul istoric al orașului Piatra Neamț - s-a transformat într-o adevărată feerie.

Bradul împodobit, luminițele multicolore, patinoarul în aer liber și fețele îmbujorate de copii, ale  căror zâmbete răsună peste întreaga urbe, au colorat și agitat orașul liniștit de la poale de munți, situat pe malul  Râului Bistrița. 

”Sunt într-o pauză între serbări. Am trecut să văd atmosfera de la patinoarul de la Curtea Domnească. Eu, din păcate, nu am copii și de aceea îi iubesc foarte mult, măcar și pe ai altora”, îmi mărturisește actorul Dan Grigoraș, de la Teatrul Tineretului, deghizat în Moș Crăciun.

Curtea Domnească (asupra căreia am să revin cu un reportaj special în una din edițiile viitoare) zidită de domnitorul Ștefan cel Mare, pare acum o adevărată scenă de poveste. În acest context arhitectural de acum cinci secole, copiii care se distrează pe gheață, par teleportați din alte spații. 

La câțiva metri distanță de Turnul Clopotniță, cunoscut sub numele de Turnul lui Ștefan cel Mare, Direcția Silvică Județeană încearcă să schimbe mentalități prin campania ”Salvați Bradul de Crăciun”. Oamenii sunt încurajați să cumpere brazi în ghiveci ca la primăvară să poate fi plantați, îmi spune  Ana Maria Pruteanu.

„Salvăm bradul de Crăciun - nu-l mai tăiem din pădure, dar cumpărăm un brad în ghiveci, crescut în pepinieră. În acest  mod salvăm și pădurea și viața și aerul. De șapte ani de când desfășurăm această campanie cred că numărul brazilor salvați este de ordinul miilor. Coniferele au o creștere foarte lentă. Un brad ajunge la înălțime de un metru și jumătate în 7-8 ani”, îmi spune Ana-Maria Pruteanu,  reprezentanta Direcției Silvice Neamț.

Seara, centrul orașului Piatra Neamț se umple de și mai multă veselie. Pe scena de la Curtea Domnească urcă artiști locali și din alte orașe ale României.

Maluri de Prut | Curtea Domnească din Piatra Neamț, o frumoasă poveste de Crăciun

La Piatra au evoluat și artiștii renumitului ansamblul artistic  ”Ciprian Porumbescu” din Suceava. Printre aceștia și solistul de muzică populară George Finiș. ”Valorificăm filonul autentic al folclorului muzical  și coregrafic din Moldova, în special din Nordul Bucovinei, de unde venim. Este o zonă foarte bogată în tradiții și obiceiuri, iar noi ducem mai departe acest folclor pentru generațiile viitoare”.

Maluri de Prut | Curtea Domnească din Piatra Neamț, o frumoasă poveste de Crăciun

Fost prieten cu regretatul Nicolae Sulac, George Finiș evoluează des în Republica Moldova: ” Pentru noi e o mare durere în suflet  pentru că Basarabia este pământ românesc, a făcut parte din Regatul vechii Dacii apoi din România Mare. Niciodată nu o să-i meargă bine decât în granițele firești ale României Mari”

Naistul Gheorghe Zamfir, formațiile Bere Gratis , Proconsul sau  Guess Who sunt câteva nume de artiști așteptați să evolueze pe scena de la Curtea Domnească.

Târgul de Crăciun de la Piatra Neamț va fi deschis până pe 5 ianuarie.

Reportaj realizat de Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
9 °C
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,7 m/s
Sâm
14 °C
Dum
13 °C
Lun
15 °C
Mar
17 °C

Curs oficial BNM 18 Martie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2178 -0.0000
USD 19.7835 -0.0000
RON 4.6617 -0.0000
UAH 0.7331 -0.0000
RUB 0.3406 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău