Maluri de Prut | Cinci secole de când bat clopotele la Curtea Domnească a lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț

  • 30 Decembrie 2016 12:53

Piatra Neamț este un oraș bogat în atracții turistice, cea mai importantă fiind Curtea Domnească, ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare acum mai bine de cinci secole.

Din ansamblul medieval, atestat documentar în anul 1491, a mai rămas astăzi  biserica domnească, turnul clopotniţă, precum şi ruinele pivniţelor domneşti. Monumentele, care s-au păstrat aproape intacte până în zilele noastre, se remarcă prin formă și rafinament, fiind caracteristice stilului arhitectonic medieval moldovenesc.

Turnul Clopotniță, numit și Turnul lui Ștefan cel Mare și-a păstrat până în zilele noastre rolul de a chema enoriașii la slujbă. Monumentul se regăsește în prezent pe stema Municipiului Piatra Neamț.

Reportaj realizat de Ina Guțu din centrul orașului Piatra Neamț, despre monumente simbolice lăsate moștenire de domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare,  ”urmașilor urmașilor noștri”:

În interiorul Bisericii, ce poartă hramul ”Sf. Ioan Botezătorul” din cadrul Curții Domnești, pe fundalul onor colinde interpretate de un cor bisericesc, câțiva enoriași se roagă în fața Altarului. Alții, așteaptă să le vină rândul pentru a merge la spovedanie. Un peisaj poate la fel de asemănător cu cel de acum 500 de ani, doar contextul puțin schimbat, și în care turcii nu ne mai sunt atât de dușmani.

Maica Lucreția este cea care, pe lângă lumânări, cărți de rugăciuni și calendare, oferă celor interesați și broșuri cu informații despre istoricul Bisericii și Turnului Clopotniță, ctitorite de domnitorul Ștefan cel Mare: ”Vara avem pelerini din toată țara dar și din străinătate. Anii trecuți au venit vizitatori din Țările Baltice, de la capătul lumii am putea spune. S-au arătat interesați de vechimea bisericii. Din Republica Moldova vin vizitatori în fiecare vară. Mi-am făcut o impresie foarte bună de frații noștri de peste Prut. Asta pentru că au credință, sunt interesați de istoricul Bisericii noastre dar și a tuturor”.  

Biserica și Turnul Clopotniță din centrul istoric al orașului Piatra Neamț este printre cele mai bine păstrate monumente dintre ctitoriile ștefaniene.

Construită în stil arhitectural moldovenesc, din piatră cu elemente decorative din cărămizi și discuri smălțuite, lăcașul a fost ridicat imediat după Mănăstirea Războieni, în anul 1498, existând și o foarte mare asemănare între cele două construcții. Intrarea în biserică se face printr-un portal în stil gotic.

Turnul Clopotniță, construit la câțiva metri distanță, un am mai târziu decât biserica, își păstrează rolul original. De aici se trage clopotul care anunță începerea slujbei.  Din vara anului trecut Turnul a fost deschis publicului. Parterul Turnului găzduiește  muzeul Bisericii Domnești,  cu odoare originale din argint și alte obiecte bisericești originale, îmi povestește Roxana Rusu, reprezentant al complexului muzeal:  

Odoarele toate sunt originale, datând din sec al 19-lea. Crucifixele, Evangheliile,  Biblii, Psaltiri, odoare din argint li argint aurit, toate au fost folosite la slujbe iar acum sunt obiecte de muzeu.  Din vremea lui Ștefan, Turnul Clopotniță își păstrează rolul de la origine. Aici se trage clopotul înainte de slujbele din biserică. Și în zilele noastre, este un clopotar al bisericii care urcă pe scări, până la etajul clopotelor  și anunță slujba”.

De-a lungul veacurilor, turnul a cunoscut unele adăugiri, în deosebi în epoca modernă, dar fără a pune în pericol valoarea sa arhitectonică. Profitând de poziția amplasării, pe Platoul Curții Domnești, dar și de înălțimea Turnului, în perioada modernă în vârful Turnului Clopotniță a fost amenajat și a funcționat, un punct de observație pentru pompieri.

Cât priveşte ceasul din vârful Turnului, a fost aşezat în anul 1890. Clopotele sunt unite la orologiu, așa încât acestea anunță atât ora fixă cât și sferturile de oră.

”Clopotul mic marchează sferturile de ceas, iar cel mare ora fixă. Bucăți din clopotul de pe timpul lui Ștefan se regăsesc în clopotul mare, care are și el peste 200 de ani. Clopotul mic este din sec. al IX-lea”, îmi spune,  în continuare, Roxana Rusu.

Apariția Curților Domnești nu este un fenomen ce ține doar de Moldova sau de Țara Românească, ci este comun întreg spațiului european, explică Silviu Ceaușu, cercetător arheolog în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț: „Domnitorul, împreună cu suita sa, și-a construit astfel de curți domnești, de regulă în mediile orășenești, pentru a administra orașele și ocoalele. Aceste monumente sunt importante pentru istorie, în primul rând pentru cea locală, dacă e să ne gândim că acest Turn Clopotniță zidit în vremea lui Ștefan cel Mare, se regăsește pe stema Municipiului Piatra Neamț. Desigur, nu trebuie trecut cu vederea nici aspectul legat de turism, de punere în valoare cât mai optimă a ruinelor sau a construcțiilor existente în acest perimetru”.  

În 2011, în urma realizării unui pasaj subteran,  zona Curţii Domneşti a fost supusă cercetărilor arheologice, fiind descoperit aici un beci cu zidărie de piatră şi bolţi de cărămidă, precum şi 320 de morminte din vechiul cimitir al Bisericii Sf. Ioan Domnesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
9 °C
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,7 m/s
Sâm
14 °C
Dum
13 °C
Lun
15 °C
Mar
17 °C

Curs oficial BNM 18 Martie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2178 -0.0000
USD 19.7835 -0.0000
RON 4.6617 -0.0000
UAH 0.7331 -0.0000
RUB 0.3406 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău