Maluri de Prut | Cărțile cu parfum de flori de colț, din anticariate

  • 29 Decembrie 2016 16:22

Bibelouri, discuri de vinil, fotografii alb negru, cărți poștale îngălbenite de vreme, monede, tablouri  și  bineînțeles o bibliotecă cu mii de cărți vechi - completează anticariatul familiei Constantinescu, din centrul orașului Piatra Neamț.

O inscripție, cu litere mari de culoare albastră, pe peretele exterior al unei clădiri cenușii, cu tencuiala căzută, și în care la parter se află o cafenea, îi îndeamnă pe pasionații de lucruri vechi, să îi calce pragul. Interiorul - o cameră nu prea mare și totuși încăpătoare pentru miile de articole prăfuite,  cu prețuri mici, dar de o valoare nemăsurabilă în ochii unei anumite categorii de vizitatori.

Maluri de Prut | Cărțile cu parfum de flori de colț, din anticariate

De cum intri pe ușa anticariatului este ca și cum o mașină a timpului te teleportează, în doar câteva clipe, într-o lume dintr-un secol trecut.

Pe rafturi, mese, scaune, pervazul geamurilor, cât cuprinzi cu ochii, sunt cărți vechi, timbre, cărți poștale... Sprijinită de un perete - o chitară  care a fost și ea odată nouă. O fi fost poate primul instrument al vreunui mare artist, sau poate, al vreunui tânăr talentat, care a ales în cele din urmă medicina. La una din mese, peste care stau așezate sute de cărți și alte articole filatelice, înfofolit într-o geacă groasă și cu căciulă pe cap,  un colecționar numismat examinează cu o lupă imensă, obiecte ale pasiunii sale. Din când în când, pune monedele și lupa pe masă, ca să-și dezmorțească mâinile înghețate, după care își reia, cu aceeași meticulozitate, activitatea de cercetător.  

În mijlocul camerei, de la un aparat cu disc de vinil, răsună colinde. E vremea colindelor și a cărților citite la gura sobei...

Familia Constantinescu a deschis un anticariat în urmă cu 17 ani, după ce au constatat că nu mai aveau spațiu unde să depoziteze cărțile adunate de-a lungul timpului. Ideea i-a aparținut lui Dan Constantinescu, fost profesor de matematică, îmi povestește soția anticarului, Luminița.

”Satisfacția o avem mai ales când vedem un cititor tânăr. Vin, nu foarte mulți, dar se simt bine la noi. Sunt tineri care au această educație cultivată de mici, din familie, a dragostei de carte și de lectură”, îmi spune Luminița Constantinescu.

Anticariatul familiei Constantinescu, care adună obiecte de la începutul anilor 1900, este vizitat în special de persoane trecute de vârsta tinereții. Vin să mai schimbe o vorbă, sau poate răscolind prin lucrurile vechi, e ca și cum ar răscoli prin propriile vieți, și-n amintirile tinereții apuse.

Strada Lăpușeanun din Iași, nu ar avea același farmec, fără un anticariat.

La două ore de orașul Piatra Neamț, pe renumita stradă Lăpușneanu din Iași, la câțiva metri distanță de Muzeul Unirii - fosta reședință a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Ferdinand, anticarul Ion Corduneanu vinde cărți vechi, de aproape 20 de ani.

Maluri de Prut | Cărțile cu parfum de flori de colț, din anticariate

”Dacă nu îți place cartea și o iei numai ca pe o afacere, nu are niciun farmec, nu îți merge”, îmi spune anticarul, pe care l-am găsit răsfoind o carte ”de citit în stradă”, la una dintre cele câteva tonete cu cărți vechi amplasate pe o parte și alta a străzii.

Din când în când discuția noastră este întreruptă de câte un cumpărător, cei mai mulți dintre ei tineri, care întreabă de cine știe ce carte.

Maluri de Prut | Cărțile cu parfum de flori de colț, din anticariate

”Caut o carte pe care vreau să o fac cadou unei prietene. ”Stăpânul Inelelor” varianta în limba engleză. Mă gândesc că pot să o găsesc la anticariat. Lumea apelează la anticariate pentru că, da, și prețul este un factor, dar mulți oameni sunt îndrăgostiți de ideea asta de vechi, de clasic, de o carte pe care vor să o citească în original și nu tradusă”, îmi spune o tânără studentă, pe nume Gabriela, în timp ce caută printr-un teanc de volume.

”Persoanele mai în vârstă vin și caută cărți pe care le-au citit în tinerețe. Probabil e legat de nostalgia tinereții pe care toată lumea o are. În ceea ce privește tinerii, vin mulți și mă întreabă să le recomand o carte. E un lucru important, înseamnă că acești tineri vor să citească din proprie inițiativă, nu impuși de cineva”, îmi mărturisește, în continuare, Ion Corduneanu.

Anticarul este de părere că fără cărțile vechi, strada Lăpușneanu nu ar arăta la fel.

”În primul rând Strada Alexandru Lăpușneanu are farmecul ei. Toți marii poeți ai Iașului și ai României au călcat pe aici. Este un simbol al orașului, la fel ca și Palatul Culturii, Teatrul, Clubul sau Mitropolia. Anticariatul îi dă un farmec și mai mare. A devenit un punct de referință pentru locuitori.  Lumea își dă întâlnire pe strada Lăpușneanu, la anticariat”.

Anticariatul domnului Ion Corduneanu numără în prezent cam 15 mii de cărți. Sunt biblioteci întregi cumpărate de la foști medici, profesori și alți intelectuali ajunși la pensie, sau de la copiii acestora.

Maluri de Prut | Cărțile cu parfum de flori de colț, din anticariate

Documente, acte de proprietate, bani - sunt lucruri găsite printre paginile cărților. Anticarul are și o colecție de nu mai puțin de 20 de flori de colț (o plantă foarte rară cunoscută și cu numele de Floarea Reginei, declarată monument al naturii și protejată de lege încă din 1931) pe care le-a cules din cărți,  de-a lungul celor două decenii de activitate. Nu știe de ce le mai păstrează, la fel cum nu știe nici de ce oamenii rup din vârfuri de munte aceste gingașe plante atât de rare și de prețioase.

Ceea ce știe cu siguranță un anticar, din orice colț al lumii, este cum miros paginile îngălbenite de anii care au trecut peste ele,și cât de misterioase sunt poveștile ce se ascund între două coperți ale unei cărți vechi.

Câteva citate interesante despre cărți:

„Nu trebuie să arzi cărți ca să distrugi o cultură. Trebuie doar să convingi oamenii să nu le mai citească.” — Ray Bradbury

„Cartea trebuie să fie toporul care sparge gheața dinlăuntrul nostru.” — Franz Kafka

„Când am bani, cumpăr cărți; dacă îmi rămâne rest, cumpăr mâncare și haine.” — Erasmus

„Când îi vinzi unui om o carte, nu îi vinzi câteva sute de grame de cerneală, hârtie şi lipici, ci o nouă viaţă.” – Christopher Morley

“Atunci când colecţionăm cărţi, colecţionăm fericire.” – Vincent Starrett

 

Reportaj realizat de Ina Guțu

  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
9 °C
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,7 m/s
Sâm
14 °C
Dum
13 °C
Lun
15 °C
Mar
17 °C

Curs oficial BNM 18 Martie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2178 -0.0000
USD 19.7835 -0.0000
RON 4.6617 -0.0000
UAH 0.7331 -0.0000
RUB 0.3406 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău