Mai multe mijloace financiare pentru promovarea pe plan internațional a cinematografiei autohtone

  • 17 Mai 2017 18:07
Mai multe mijloace financiare pentru promovarea pe plan internațional a cinematografiei autohtone

În cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 17 mai, la propunerea Ministerului Culturii a fost aprobat Regulamentul de finanțare a cinematografiei, care prevede accesul la sursele financiare publice destinate domeniului cinematografiei.

Ministrul Culturii Monica Babuc a declarat că în Republica Moldova domeniul cinematografiei a fost promovat și susținut selectiv prin finanțarea la comanda de stat a producției de film de diferite genuri, care prevedea alocarea mijloacelor financiare doar pentru realizarea comenzii de stat. Oficialul a afirmat că proiectul Regulamentului de finanțare a cinematografiei este elaborat întru implementarea Legii Cinematografiei nr. 116 din 3 iulie 2014, care are drept scop susținerea cinematografiei prin promovarea unui sistem concurențial, echitabil și transparent, de acces la sursele financiare publice destinate domeniului cinematografie.

Regulamentul stabilește modul și condițiile de distribuire și utilizare a resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor, producției și coproducției cinematografice, festivalurilor de film, promovarea și distribuirea de film, exploatarea creațiilor cinematografice din patrimoniul cinematografiei naționale. De asemenea, Regulamentul prevede condiții transparente de organizare și participare la concurs pentru toate categoriile de proiecte.

Concursurile se vor desfășura pe sesiuni în două etape și vor fi jurizate de Comisia de selecție și în etapa finală de comun cu Consiliul.

Finanțarea activității cinematografice de la bugetul de stat se acordă prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, în baza selecției de oferte, care se organizează nu mai rar de o dată în cadrul unui exercițiu financiar și nu poate depăși cota de 50% din devizul proiectului. Membrii comisiei sunt desemnați în urma consultării cu organizațiile non guvernamentale pentru fiecare sesiune de concurs și nu pot participa în realizarea unui proiect cinematografic înscris în sesiunea respectivă.

Totodată, Regulamentul prevede alocarea mijloacelor financiare pentru promovarea pe plan internațional a cinematografiei autohtone prin participarea filmelor și cineaștilor din Republica Moldova în cadrul târgurilor și festivalurilor internaționale de film, finanțarea festivalurilor și evenimentelor cinematografice pe teritoriul Republicii Moldova, restaurarea și digitizarea filmelor și materialelor care face parte din patrimoniul cinematografic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chişinău
-4 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:2,1 m/s
Mie
-0 °C
Joi
-0 °C
Vin
2 °C
Sâm
3 °C
Dum
0 °C

Curs oficial BNM 08 Ianuarie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6070 -0.0000
USD 17.0828 -0.0000
RON 4.4490 -0.0000
UAH 0.6096 -0.0000
RUB 0.2988 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău