Locurile bugetare la colegii, acoperite în proporție de 80% după primul tur

  • 11 August 2017 13:14
Locurile bugetare la colegii, acoperite în proporție de 80% după primul tur

Locurilor bugetare la colegii și centrele de excelență (CE) au fost acoperite în proporție de 80% după primul tur de admitere. Candidații care nu au reușit să se înscrie la studii sunt așteptați pentru turul doi al admiterii, care se desfășoară în perioada 9-12 august, transmite Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, citat de IPN.

În topul preferințelor absolvenților, cu o cotă de participare care depășește doi candidați pentru un loc, sunt specialitățile din domeniul Turismului, Programării, Arhitecturii, precum și cele din domeniul Medicinii în baza studiilor gimnaziale. O concurență sporită se atestă și la unele specialități din domeniul Economiei și Finanțelor, Transportului, Serviciilor Administrative și de Secretariat.

Printre cele mai solicitate instituții de învățământ sunt Centrele de Excelență în Tehnologii Informaționale și Comunicații, Centrele de Excelență în Economie și Finanțe și cele în Medicină și Farmacie. Majoritatea locurilor acoperite sunt în baza studiilor gimnaziale, iar cele neacoperite – în baza studiilor liceale, inclusiv la specialitățile cu frecvență redusă.

Potrivit lui Silviu Gîncu, șeful Direcției Învățământ Profesional Tehnic la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, anul acesta se observă un interes sporit și față de învățământul profesional tehnic, fapt care se manifestă prin mai multe cereri depuse la diverse specialități și instituții. „ Acest lucru poate fi explicat inclusiv prin revigorarea acestui domeniu educațional și a eforturilor continue din ultimii ani de a-l moderniza și a comunica public beneficiile lui”, a spus Silviu Gîncu. În școlile profesionale concursul repetat pentru locurile neacoperite are loc între 16-25 august.

La concursul de admitere sunt invitați să participe absolvenții de gimnaziu, cu Certificat de studii gimnaziale; absolvenții de liceu, cu Diplomă de Bacalaureat; absolvenții școlii medii generale, cu Atestat de studii; absolvenții cu Certificat de studii liceale sau echivalente acestora. Lista completă a specialităților pentru care se desfășoară turul doi de admitere în colegii și centre de excelență este disponibilă pe portalul www.ipt.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
0 °C
Duș zăpadă grea
Umiditate:93 %
Vint:10,8 m/s
Vin
-4 °C
Sâm
-1 °C
Dum
-2 °C
Lun
-2 °C
Mar
-1 °C

Curs oficial BNM 08 Ianuarie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6070 -0.0000
USD 17.0828 -0.0000
RON 4.4490 -0.0000
UAH 0.6096 -0.0000
RUB 0.2988 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău