Locuitorii din Țânțăreni sunt împotriva redeschiderii gropii de gunoi

  • 19 Iunie 2017 14:54

Autoritățile municipale mai au la dispoziție două săptămâni pentru a găsi un loc unde să depoziteze gunoiul din Chișinău. Deși au încercat să negocieze cu locuitorii din Țânțăreni pentru a-i convinge să redeschidă platoul de acumulare al deșeurilor, localnicii sunt împotrivă.

Ieri, la o adunare generală a comunei Țânțăreni, la care au venit și reprezentanți ai autorităților centrale și municipale, localnicii au spus că sunt categoric împotriva faptului ca deșeurile menajere din Chișinău să fie din nou depozitate în preajma localității lor. Nici promisiunile autorităților că le vor construi o stație de epurare și că le vor repara drumurile nu i-au făcut pe oameni să-și schimbe părerea. 

”Cetățenii, foarte indignați, au spus că nu doresc nimic: nici bani, nici facilitățile care le sunt propuse. Să fie conservată gunoiște și atât. Părerea cetățenilor este foarte importantă. Nu se crede în ceea ce se promite. Dacă pe parcursul anilor se lucra, dacă se construia acel levigat, poate se mai putea discuta. Atâția ani nu s-a făcut nimic și acum promisiunile chiar nu sunt luate în seamă de oamenii din comună”, a spus primarul comunei Țânțăreni, Ina Pașcan.

În timp ce la Țânțăreni situația este incertă, autoritățile municipale sunt nevoite să găsească un nou teren de depozitare a gunoiului până pe 5 iulie. Și asta pentru că în două săptămâni expiră termenul oferit de localnicii din Bubuieci pentru a depozita deșeurile din Capitală. 

„Vom încerca să continuăm aceste discuții. Noi nu condiționăm această depozitare. Sunt cel puțin două lucruri care trebuie  să fie executate în mod obligatoriu: este stația de epurare și consolidarea barajului, pentru a exclude orice pericol. Există variante de alternativă, dar nu mai poți face depozitarea fără a face straturile hidroizolante, pentru ca lichidele care se degajă din aceste platouri să nu nimerească în stratul fertil, în apele freatice”, a declarat viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu.

Problema evacuării deșeurilor din capitală a apărut după ce locuitorii din comuna Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din preajma localității. Ca urmare a discuțiilor la Guvern, reprezentanții localnicilor din Bubuieci au acceptat un termen de o lună în care deșeurile să mai fie depozitate la poligon, timp în care să se caute soluții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
21 °C
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,6 m/s
Mar
18 °C
Mie
19 °C
Joi
20 °C
Vin
13 °C
Sâm
10 °C

Curs oficial BNM 23 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2560 -0.0610
USD 16.4677 0.0400
RON 4.3476 -0.0146
UAH 0.6290 0.0026
RUB 0.2681 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău