La frontiera R. Moldova cu Ucraina s-au intensificat controalele la carnea de porc

  • 11 Ianuarie 17:20

Autoritățile sanitare susțin că de la începutul anului 2018 pe teritoriul R. Moldova nu s-a înregistrat niciun focar de gripă porcină africană, în timp ce autoritățile din România și Ucraina sunt în alertă din cauza acestui virus.  

La frontiera R. Moldova cu Ucraina s-au intensificat controalele iar transportul și importul de carne de porc din țara vecină, unde acest virus este activ, este în continuare interzis. 

Săptămâna trecută reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au întreprins măsuri de profilaxie în localitățile de frontieră din raionul Briceni, după ce un focar de pestă porcină a fost identificat într-o gospodărie din Cernăuți, în apropiere de frontiera cu R. Moldova, a anunțat directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi. El atenționează populația să nu procure carne din Ucraina.

Focarul de pestă porcină din regiunea Cernăuți au alertat și autoritățile sanitare din România. În județul Botoșani s-a interzis și vânătoarea pentru o perioadă de 30 de zile. Cazuri de pestă porcină au fost depistate și în Polonia și Cehia.

Pesta Porcină Africană este o boală infecţioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Simptomele pestei porcine africane sunt febra, înroşirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorie şi moartea subită a animalelor. O epidemie serioasă ar putea provoca pierderi financiare majore pentru crescătorii de porci.

Boala nu prezintă un risc pentru om.

Amintim că în noiembrie anul trecut virusul pestei porcine a fost depistat în mai multe gospodării din satul Palanca, raionul Ştefan Vodă.  Atunci virusul ar fi ajuns în R. Moldova din Ucraina.

În R. Moldova, potrivit ANSA, se înregistrează aproximativ 60 de ferme de porci.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
0 °C
Ninsoare de scurtă durată
Umiditate:88 %
Vint:9,3 m/s
Vin
-4 °C
Sâm
-1 °C
Dum
-2 °C
Lun
-2 °C
Mar
-1 °C

Curs oficial BNM 08 Ianuarie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6070 -0.0000
USD 17.0828 -0.0000
RON 4.4490 -0.0000
UAH 0.6096 -0.0000
RUB 0.2988 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău