Jurnal de Chișinău: „cum s-a purtat Şevciuk cu directorii și elevii şcolilor româneşti din stânga Nistrului” (Revista presei)

  • 04 Iulie 2017 09:39
Jurnal de Chișinău: „cum s-a purtat Şevciuk cu directorii și elevii şcolilor româneşti din stânga Nistrului” (Revista presei)

Revista presei din 4 iulie 2017

Ce se întâmplă cu cele 100 de milioane de euro promise R. Moldova de UE – titrează Ziarul Național, citându-l pe europarlamentarul Siegfried Mureșan care a declarat că „Doar dacă recomandările Comisiei de la Veneția sunt pe deplin implementate banii pot ajunge la oameni”. Totodată, el s-a referit la condițiile legate de combaterea corupției, combaterea spălării banilor și a cerut Comisiei Europene să monitorizeze atent situația și fiecare tranșă să fie plătită doar dacă aceste condiționalități concrete sunt îndeplinite.

În contextul schimbării sistemului electoral, editorialistul Nicolae Negru reține „pronosticul” Ambasadorului american care anticipează că noul sistem electoral va fi totuși votat. E un pronostic care, foarte probabil, nu se bazează doar pe impresii sau intuiție, scrie autorul. „Doleanța Ambasadorului ca „cel puțin să se țină cont de restul sugestiilor Comisiei de la Veneția, care pot îmbunătăți esența cadrului legislativ”, pare un mod diplomatic de împăcare cu o situație în care nu există mișcări bune„. În același editorial, Nicolae Negru revine la declarațiile lui Dodon de marțea trecută, la întâlnirea cu jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului. „El s-a lăudat că l-a lipsit pe Traian Băsescu de cetățenia moldovenească pentru a nu admite implicarea ex-președintelui român în lupta politică de la Chișinău de partea unioniștilor și i-a avertizat pe judecătorii care examinează cauza cetățeniei lui Băsescu să se gândească bine înainte de a da verdictul, deoarece de președintele Republicii Moldova depinde numirea lor în funcție. La aceeași întâlnire, gura lui Dodon și-a asumat meritul de a fi obținut revizuirea contractului de livrare a energiei electrice cu compania ucraineană care câștigase concursul respectiv, contribuind la includerea Centralei de la Cuciurgan în schema de aprovizionare a Republicii Moldova cu curent electric, salvând astfel bugetul separatist. El a adăugat în lista realizărilor sale și plăcuțele cu numere de înmatriculare auto pentru transnistreni, ca ei să poată circula în afara Republicii Moldova. Gura lui Dodon nu a spus cât l-a costat toate aceste „victorii”, dar se poate presupune că „nota de plată” conține neapărat inițiativa sistemului electoral mixt”, scrie N. Negru în Ziarul Național.

Expertul Oazu Nantoi susține într-un interviu din aceeași publicație că fostul lider separatist Evghenii Șevciuk s-a refugiat pe malul drept al Nistrului la partenerii săi de business. Șevciuk și soția sa Nina Ștanski și-au bătut joc de cetățenii R. Moldova cât timp au condus Transnistria și ar trebui „să ne fie rușine” pentru ceea ce se întâmplă acum, spune Oazu Nantoi.

Jurnal de Chișinău amintește „cum s-a purtat Şevciuk, acum refugiat la Chişinău, cu directorii și elevii şcolilor româneşti din stânga Nistrului”.

Adevărul comentează că „ceea ce se petrece astăzi în R. Moldova cu chestiunea transnistreană este o instrumentalizare, din raţiuni diferite, a acesteia de către binomul Plahotniuc-Dodon, care, la acest punct, se coordonează vădit. Pentru ambii, regiunea separatistă reprezintă mai multe obiective: un canal de a comunica cu Estul, o miză financiară (vezi Cuciurganul), o miză electorală (potenţial de vot) şi o ultimă resursă politică de patriotism moldovenesc (cine neglijează acest element greşeşte amarnic)”. Publicația amintește că opoziţia pe care a avut-o iniţial Chişinăul în ceea ce priveşte soluţia „paşilor mici” pe motiv că ar fi doar cedări în favoarea Tiraspolului, se metamorfozează astăzi în accept tacit. Adevărul face trimitere la anunțul recent al lui Igor Dodon în chestiunea numerelor de înmatriculare din Transnistria, precum că s-a identificat un model de plăcuţe care să convină ambelor părţi, iar din februarie 2017, funcţionează o comisiei la nivel de Preşedinţie-Parlament-Guvern care lucrează la o Strategie de reglementare a chestiunii transnistrene. Și chestiunea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului, a doua propunere din strategia „paşilor mici” considerată la un moment dat inacceptabilă la Chişinău, ar fi fost şi ea soluţionată, după declaraţiile oficiale”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
-4 °C
Ceață
Umiditate:92 %
Vint:1,5 m/s
Lun
-4 °C
Mar
-8 °C
Mie
-11 °C
Joi
-5 °C
Vin
-3 °C

Curs oficial BNM 21 Ianuarie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7184 -0.0000
USD 16.9234 -0.0000
RON 4.4553 -0.0000
UAH 0.5879 -0.0000
RUB 0.2988 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău