Iulian CHIFU | Primele costuri ale „dansului” cu un președinte pro-rus (Revista presei)

  • 21 Februarie 2017 09:28
Iulian CHIFU | Primele costuri ale „dansului” cu un președinte pro-rus (Revista presei)
Michael Cheval, Tango de apus

Revista presei din 21 februarie 2017

Dodon invită România şi Rusia la o conferinţă ştiinţifică la Chişinău, unde va fi discutată teoria apariţiei statului moldovenesc, anunță  Adevărul. Evenimentul este preconizat pentru 24 - 25 martie 2017, la Chişinău. Şeful statului afirmă că deja şi-au confirmat participarea la conferinţă peste 100 de persoane din Moldova, dar şi alte 11 state, precum România, Rusia, Ucraina, Germania, Franţa sau Italia.

Într-un interviu în Ziarul de Gardă, analistul politic Oazu Nantoi spune că era evident că Dodon se comportă ca o unealtă a Federaţiei Ruse, care doreşte prin aşa-zisa federalizare a R. Moldova să realizeze ideile fixate încă în cadrul memorandumul Kozak din 25 noiembrie 2003, şi anume transformarea R. Moldova într-un pseudo-stat totalmente controlat de Federaţia Rusă. Iar fiind la Bruxelles, Dodon s-a comportat ca un provocator care, în opinia lui Oazu Nantoi, doreşte să contribuie la demararea procesului de îngheţare a relaţiilor dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană.Analistul consider că Dodon a fost delegat de Plahotniuc atât la Moscova, cât şi la Bruxelles pentru a pregăti îngheţarea  relaţiilor, pentru ca UE să constate că noi ne ducem, cu tot respectul faţă de Lukaşenko, cam în direcţia ceea.

Dodon este doar unul dintre populiştii care a venit la Bruxelles crezând că poate schimba regulile jocului, dar a eşuat, declară europarlamentarului Siegfried Mureşan, citat de Jurnal.md. Acesta de curând a fost desemnat raportor din partea Comisiei pentru bugete a Parlamentului European pe avizul privind programul de asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova.  Siegfried Mureşan mai spune că parcursul proeuropean al Republicii Moldova nu este pus în discuţie în nicio cancelarie europeană sau la Bruxelles și l-a atenţionat pe şeful statului că nu poate beneficia de avantajele apropierii de Uniunea Europeană, în acelaşi timp promovând agenda Moscovei care îşi doreşte o Europă slabă şi dezbinată.

Joaca iresponsabilă cu un președinte pro-rus care, ni se spunea ritos, nu are atribuții și nu poate strica drumului european al Republicii Moldova, începe să aducă costuri majore statului al cărui președinte a fost ales, remarcă Iulian Chifu în editorialul său din Deschide.md.  Autorul se referă la prima acțiune concretă de sabotare a securității Republicii Moldova - a blocat participarea trupelor Armatei la exerciții de pregătire de luptă în România. După analist, este de neconceput că un asemenea gest iresponsabil poate fi asumat de către Președintele unui stat și să nu existe sancțiuni sau reacții la asemenea acțiuni. Mai mult, acest pas probează faptul că Igor Dodon nu numai că nu-și dorește să-și exercite cu bună credință atribuțiile, dar chiar subminează securitatea și apărarea statului său, blocând pregătirea externă, interoperabilitatea, Creșterea Capacității de Apărare(DCBI) asigurată, pe costul său, de către NATO, un program în care cu greu România a adus și Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
19 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:10,3 m/s
Vin
14 °C
Sâm
15 °C
Dum
18 °C
Lun
12 °C
Mar
7 °C

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3156 0.0104
USD 16.4219 0.0104
RON 4.3656 -0.0031
UAH 0.6279 -0.0013
RUB 0.2668 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău