Iulian Chifu: Chişinăul trebuie să profite de şansa oferită de Ucraina privind frontiera de Est

  • 12 Iulie 2017 08:56
Iulian Chifu: Chişinăul trebuie să profite de şansa oferită de Ucraina privind frontiera de Est

Parteneriatul strategic dintre Republica Moldova şi Ucraina este cel mai important lucru care se întâmplă, iar Chişinăul trebuie să profite de şansa pe care i-o oferă Kievul privind punctele comune de control la frontieră. Declaraţia a fost făcută de Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, în cadrul emisiunii “Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Chifu nu exclude că Moscova va face presiuni enorme asupra Chişinăului, însă “va trebui să reziste şi să expună public aceste presiuni, Republica Moldova va trebui să se afirme ca un stat serios sau să recunoască public că nu are capacitate şi voinţă politică să facă acest lucru”.

Iulian Chifu consideră că Chişinăul nu ar trebui să reacţioneze la declaraţiile celor doi deputaţi din Duma Rusă că pe teritoriul Republicii Moldova e posibilă declanșarea unui război ca în Donbas: “Este o bravadă pentru a provoca o reacţie virulentă. Ar trebui de întrebat Ministerul de Externe al Rusiei, dacă susţine aceste declaraţii?”.

Iulian Chifu consideră că ameninţările sunt rupte de realitate:“Este o ameninţare, dar trebuie să ne uităm la realităţi. Nu cred că Ucraina va permite tranzitarea teritoriului său de către trupele ruse. Pentru a ajunge în Transnistria, militarii ruşi trebuie să survoleze două spaţii aeriene, inclusiv al Ucrainei, iar autorităţile de la Kiev nu vor admite acest lucru. La fel şi Chişinăul, nu va permite aterizarea avioanelor militare”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
-5 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:85 %
Vint:5,7 m/s
Joi
-3 °C
Vin
-3 °C
Sâm
-2 °C
Dum
0 °C

Curs oficial BNM 21 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3339 0.0753
USD 16.5343 0.0432
RON 4.3576 0.0162
UAH 0.6284 0.0050
RUB 0.2862 0.0015
Arhivă Radio Chișinău