Italia | O casă de schimb specializată în tranzacţii cu cripto-monede, anunţă furtul a 170 milioane dolari

  • 12 Februarie 15:17
Italia | O casă de schimb specializată în tranzacţii cu cripto-monede, anunţă furtul a 170 milioane dolari

Suma era păstrată sub formă de Nano token-uri, o monedă virtuală puţin cunoscută, numită anterior RaiBlocks.

Mesajul apărut pe website-ul BitGrail anunţă descoperirea unor tranzacţii frauduloase, dispariţia echivalentului a 170 milioane dolari din depozitele clienţilor fiind raportată autorităţilor. BitGrail a suspendat toate operaţiunile de tranzacţionare „pentru a desfăşura verificări suplimentare”, însă fără a da un termen precis pentru reluarea activităţilor, scrie Go4it.

 

Tensionând şi mai mult situaţia, fondatorul şi proprietarul BitGrail a anunţat într-un mesaj pe Twitter că nu există nici o cale pentru restituirea integrală a sumelor dispărute din conturile utilizatorilor.

Prinşi în scandal, Nano Core Team, dezvoltatorii aflaţi în spatele cripto-monedei Nano afirmă că pierderile semnalate nu sunt cauzate de o problemă a protocolului de tranzacţionare. Aceştia reclamă o vulnerabilitate în software-ul folosit de BitGrail şi reclamă presiuni exercitate de proprietarul Francesco Firano pentru acoperirea pierderilor prin emiterea de noi criptomonede.

La fel ca alte exchange-uri specializate în tranzacţii cu cripto-monede, BitGrail a impus recent reguli de validare a identităţii pentru acceptarea retragerilor care depăşesc anumite sume, procedura greoaie generând o lungă listă de aşteptare, întinsă până în luna decembrie. Mai mult, compania a anunţat restrângerea operaţiunilor la clienţi de pe teritoriul Uniunii Europene, punând această decizie în seama complicaţiilor cauzate de legislaţia europeană.

În umbra scandalului apărut, reprezentanţii Nano Core Team pun la îndoială solvabilitatea companiei şi acuză BitGrail că şi-a dezinformat utilizatorii pentru o lungă perioadă de timp.

Deşi sumele anunţate ca fiind pierdute sunt mult mai mici decât în cazul ultimului incident de acest tip, semnalat la exchange-ul japonez Coincheck (între 400 şi 534 milioane de dolari), absenţa unui plan pentru despăgubirea clienţilor păgubiţi şi lipsa de transparenţă a proprietarilor riscă să pună BitGrail pe lista scurtă a celor mai mari fraude cu monede virtuale desfăşurate pe teritoriu european.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
15 °C
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,5 m/s
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
17 °C
Dum
18 °C
Lun
14 °C

Curs oficial BNM 23 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7699 0.1366
USD 16.7372 0.0322
RON 4.2756 0.0283
UAH 0.6425 0.0016
RUB 0.2727 0.0042
Arhivă Radio Chișinău