IPN: Trei scenarii ale Rusiei vizavi de integrarea europeană din R.Moldova (Revista presei)

  • 12 Iunie 2017 09:25
IPN: Trei scenarii ale Rusiei vizavi de integrarea europeană din R.Moldova (Revista presei)

Revista presei din 12 iunie

Ziarul Național scrie că mii de oamenii au participat, ieri, la protestul societății civile din fața Parlamentului împotriva sistemului electoral mixt, acțiune la care s-au alăturat și partidele de opoziție din R. Moldova. Ei au cerut „Organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului electoral ACTUAL”.  Ziarul mai reține că au fost suspendate toate rutele de autobuze și microbuzele spre Chișinău, pentru a împiedica oamenii să ajungă la eveniment.

Ziarul de Gardă notează că în paralel cu protestul din fața Parlamentului, în mai multe orașe, precum Ialoveni, Cahul și Edineț, au avut loc acțiuni de susținere a sistemului mixt. Anti-protestul din centrele raionale, care nu a fost anunțat anterior de niciun lider politic sau ONG, a fost prezentat pe scenele instalate în aceste orașe drept „o campanie de informare pentru susținerea votului mixt, inițiată de societatea civilă”, scrie ZDG.

Adevărul scrie că protestatarii au votat o rezoluţie împotriva schimbării sistemului electoral, ce ar urma să fie transmisă Comisiei de la Veneţia, Parlamentului European, Comisiei Europene, Ambasadorului UE în Republica Moldova, ambasadorului SUA în Moldova, etc.

Evenimentul Zilei îl citează pe Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit, care se arată nedumerit că, în pofida eforturilor ţării sale şi ale Uniunii Europene de a sprijini financiar Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre moldoveni se declară pro-ruşi. James Pettit a sugerat că această simpatie a moldovenilor faţă de Rusia ar fi cauzată de dezamăgirea cetăţenilor vizavi de politicienii pro-europeni aflaţi la guvernare.

Politologul Dionis Cenușă, într-un articol de analiză pentru IPN, face trei scenarii ale Rusiei vizavi de integrarea europeană din Moldova. Acestea reies din șansele mari ale socialiștilor de a prelua guvernarea după 2018. În opinia autorului, trecerea la votul mixt promovată de PDM sporește și mai mult incertitudinile legate de perioada post-2018. Expertul crede că prin acțiunile sale, precum schimbarea sistemului electoral, guvernarea nu face altceva decât să asiste Rusia în realizarea obiectivelor sale în R. Moldova, alături de socialiști și președintele Dodon.

Scriitorul Alexandru Vakulovschi comentează într-un editorial pe Deschide.md că  „Guvernul Moldovei joacă pe două fronturi legat de Transnistria. Pe de o parte scoate nişte numere de înmatriculare ale liderilor de la Tiraspol, ceea ce e o nimica toată, pe de alta revizuieşte contractul de cumpărare a energiei electrice de la ucraineni şi continuă afacerile cu separatiştii. Totodată, autorul scrie că repoziţionarea lui Dodon faţă de „rmn” înseamnă că dacă „n-a mers cu federalizarea Transnistriei, atunci încearcă varianta cu transnistrizarea Moldovei”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
19 °C
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Dum
16 °C
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
13 °C
Joi
21 °C

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău