Ion și Doina Aldea-Teodorovici, comemorați la Chișinău

  • 27 Octombrie 2017 15:30
Ion și Doina Aldea-Teodorovici, comemorați la Chișinău

Ion și Doina Aldea-Teodorovici au fost comemorați la Chișinău, în preajma datei în care se împlinesc 25 de ani de la trecerea în eternitate a cuplului. Liceeni de la „Gheorghe Asachi” și membri ai Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (Unirea - ODIP) au mers în marș din faţa liceului care poartă numele celor doi artiști, din sectorul Buiucani, până la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei, transmite IPN.

Radu Pâslari, coordonator Unirea - ODIP, a declarat că este al patrulea an când se organizează activități de comemorare. „Doi mari martiri ai neamului românesc. Ei sunt portdrapelul românismului în Basarabia. Din păcate, s-au stins din viață subit”, a spus Radu Pâslari.

„Ei sunt adevărați patrioți, care mereu au vorbit despre limba română, despre unirea cu România, ceea ce se încearcă să se facă de mulți ani, dar încă nu se reușește”, a spus Nadina Botea, elevă în clasa a X-a.

Ana Călugăru, profesoară de biologie la Liceul „Gheorghe Asachi”, spune că pentru cultura națională cuplul Ion și Doina Aldea-Teodorovici înseamnă cântecele lor patriotice, care au inspirat multe generații. „Când ne amintim de Doina și Ion, ne amintit de patriotism, de dragostea de ţară. Ei sunt un simbol al apărării naționale. Elevii de la noi din liceu cunosc bine activitatea lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Doina și-a făcut studiile la noi în liceu. Sala mare de festivități poartă numele lor. Mama Doinei a fost colega noastră. Pentru noi sunt niște oameni foarte apropiați”, a spus profesoara.

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, mașina cu care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici din România spre Republica Moldova a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat cu viață, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, nu au supraviețuit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
-5 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:85 %
Vint:5,7 m/s
Joi
-3 °C
Vin
-3 °C
Sâm
-2 °C
Dum
0 °C

Curs oficial BNM 21 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3339 0.0753
USD 16.5343 0.0432
RON 4.3576 0.0162
UAH 0.6284 0.0050
RUB 0.2862 0.0015
Arhivă Radio Chișinău