Întâlnirea lui Igor Dodon cu jurnaliștii la Holercani, în presa de la Chișinău

  • 28 Iunie 2017 09:46
Întâlnirea lui Igor Dodon cu jurnaliștii la Holercani, în presa de la Chișinău

Revista presei din 28 iunie 2017

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu jurnaliștii la Holercani, vorbindu-le între altele, despre faptul că problema transnistreană ar putea fi soluționată în baza ideii de federalizare, dacă Partidul Socialiștilor va obține majoritatea la alegerile parlamentare din 2018, scrie europalibera.org.

Totodată, Dodon a formulat critici la adresa României, a Uniunii Europene și a NATO și a spus că una din prioritățile sale este introducerea Istoriei Moldovei ca materie obligatorie de studiere în școli.

Răspunzând unei întrebări a unui jurnalist de la Tiraspol, Dodon a spus că ulterior, în perspectiva reunificării statului și reglementării transnistrene, s-ar putea discuta și grafia în baza căreia va funcționa limba oficială a Republicii Moldova – latină sau chirilică, mai scrie europalibera.org.

Adevărul scrie că Igor Dodon şi-a propus să aibă un dialog cu jurnaliştii de la Chişinău, dar şi cei de la Tiraspol şi în mod special pe tematica problemei transnistrene.

Igor Dodon susţine că i-a propus liderului de la Tirapsol, Vadim Krasnoselskii, ca Tiraspolul să delege reprezentanţi în delegaţia oficială a preşedintelui Republicii Moldova peste hotare. Şeful statului nu vede vreo problemă în acest sens, mai ales că îşi ia cu el în deplasări şi reprezentanţii Găgăuziei.

Pe de altă parte Ziarul National se întreabă dacă Prietenia lui Dodon cu Krasnoselski SCÂRȚÂIE? Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar fi fost duminica trecută la o zi de naștere la Căușeni. Cel care l-a „trădat” a fost chiar „prietenul” său, președintele R.Moldova, Igor Dodon.  Acesta a vrut, astfel, să exemplifice faptul că așa-zișii oficiali transnistreni pot veni fără probleme în R.Moldova, în timp ce deputații și miniștrii de la Chișinău trebuie să scrie cereri la Tiraspol cu o lună înainte și să primească un răspuns în scris.  Potrivit lui Dodon, libera circulație pe ambele maluri ale Nistrului, rezolvarea problemei proprietarilor care nu-și pot prelucra terenurile de după traseul Dubăsari-Tiraspol, micșorarea tarifelor la utilități pentru școlile cu predare în limba română din Transnistria, care sunt de două-trei ori mai mari, au fost printre condițiile pe care Chișinăul i le-a înaintat Tiraspolului și care au rămas fără răspuns.  

Începând cu 1 iulie Chişinăul interzice circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene, scrie mesaj.md. Serviciul vamal al Republicii Moldova anunță că tot până la această dată proprietarii mașinilor înmatriculate în regiunea transnistreană sau în străinătate, indiferent de vârsta mijloacelor de transport, le pot înmatricula cu o reducere de 70% a cotei accizei. Ca derogare, se va permite doar circulaţia mașinilor cu plăcuțe transnistrene care aparțin agenţilor economici din regiunea separatistă. Serviciul vamal anunță că în cazul neconformării acestei norme unitatea de transport „va fi indisponibilizată pe teritoriul stației de parcare specială sau celei mai apropiate subdiviziuni de poliție”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
19 °C
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Dum
16 °C
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
13 °C
Joi
21 °C

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău