Înalții consilieri ai UE în Republica Moldova, despre rezultatele bune și sectoarele cu restanțe

  • 19 Mai 2017 11:14
Înalții consilieri ai UE în Republica Moldova, despre rezultatele bune și sectoarele cu restanțe

Republica Moldova are nevoie de suport și consultanță la capitolul implementarea reformelor ce se regăsesc în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

În cadrul unei dezbateri publice cu înalții consilieri ai UE, aceștia s-au referit la rezultatele bune pe care le are Moldova, dar și la sectoarele cu restanțe, unde se necesită elaborarea politiilor noi. Proiectul Înalților Consilieri ai UE timp de trei ani va acorda suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea agendei de reforme, în speță asistență în consolidarea capacităților necesare pentru implementarea Acordului de Asociere și asigurarea acțiunilor post-liberalizare a regimului de vize, transmite IPN.

Expertul în Educație, Daniel Funeriu,a remarcat că Uniunea Europeană trece printr-un proces de schimbare permanentă. UE se bazează pe o serie de valori, iar aceste valori reies din mentalitatea fiecărui cetățean. Educația participă la crearea unei mentalități și de aceea UE sprijină educația și cercetarea. „Primul lucru pe care Moldova l-a făcut cu sprijinul experților europeni a fost o nouă lege modernă a educației. Un alt efort este reformarea sistemului de învățământ profesional. Sunt pe cale să fie renovate șapte centre de învățământ profesional. Au fost formați 20 de directori, mai mult de 80 de profesori pentru a preda la cele mai înalte standarde. S-au făcut peste 30 de programe de studii moderne. Trebuie să creăm sisteme funcționale”, a spus Daniel Funeriu.

Expertul în politici agricole, Snezhana Blagoeva, spune că piața europeană, fiind cea mai bună piață din lume, nu este foarte simplu pentru producători să o cucerească. Producătorii au nevoie de suport și acest suport este inclusiv financiar.

Consolidarea continuă a sectorului de siguranță a alimentelor pentru a asigura un sistem de control eficient spre beneficiul sănătății publice – a fost subiectul abordat de Zenonas Stanevicius, înalt consilier UE în domeniul siguranței.

Consilierul la nivel înalt pentru reformarea Serviciului Vamal, Rosario De Blasio, a făcut apel la integritate și la lupta cu corupția. „Trebuie să ne schimbăm, să fim integri și să luptăm cu corupția și să fim motivați de a merge înainte”, a adăugat Rosario De Blasio.

Proiectul Înalților Consilieri UE este finanțat de către Uniunea Europeană și are drept obiectiv consolidarea elaborării politicilor la nivel sectorial, inclusiv capacitățile de planificare strategică/elaborare a politicilor și de management al politicilor a autorităților publice ce funcționează în sectoarele selectate pentru asistență. La momentul actual, misiunea este formată din 25 de consilieri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
14 °C
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,1 m/s
Vin
14 °C
Sâm
14 °C
Dum
18 °C
Lun
17 °C
Mar
19 °C

Curs oficial BNM 26 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1711 0.0390
USD 16.5181 0.0319
RON 4.3347 0.0084
UAH 0.6287 -0.0010
RUB 0.2681 0.0005
Arhivă Radio Chișinău