Igor Dodon pledează din nou pentru federalizarea Republicii Moldova, pentru a evita unirea cu România

  • 14 Noiembrie 2017 16:11
Igor Dodon pledează din nou pentru federalizarea Republicii Moldova, pentru a evita unirea cu România

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se pronunţă pentru reglementarea conflictului din Transnistria prin federalizare şi împotriva unei posibile uniri cu România, într-un interviu acordat publicaţiei ruse Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador.

Igor Dodon a declarat, în repetate rânduri, că sprijină rezolvarea problemei transnistrene pe baza principiului federalizării, subliniind şi în acest interviu că important este conţinutul şi nu denumirea: federaţie, autonomie sau alta.

Reunificarea Republicii Moldova presupune, în opinia sa, două precondiţii: statutul neutru recunoscut de actorii internaţionali şi recunoaşterea dreptului Transnistriei la autodeterminare în cazul în care Moldova îşi va pierde statalitatea, a se înţelege „se va uni cu România”.

În cadrul soluţiei federaliste, Transnistria, în opinia lui Igor Dodon, îşi va păstra preşedintele, parlamentul, guvernul şi chiar drapelul, comune urmând să fie statalitatea, frontierele, politica externă, bugetul şi sistemul bancar.

Moldova neutră, a mai spus Igor Dodon, nu va avea nevoie de forţe armate nici pe malul drept, nici pe cel stâng al Nistrului. 

El a mai a declarat că soluţionarea problemei transnistrene va fi posibilă după alegerile din 2018 din Republica Moldova, care, în opinia sa, vor fi câştigate de socialişti şi, în baza unei înţelegeri între UE şi Rusia, Dodon afirmând că a a avut deja contacte în acest sens, declarându-se categoric împotriva unirii Republicii Moldova cu România. Igor Dodon a cerut Bucureştiului să renunţe la ceea ce el a numit politica ce urmăreşte lichidarea statului moldovenesc, promovată la nivelul instituţiilor puterii de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
3 °C
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,1 m/s
Dum
-3 °C
Lun
-1 °C
Mar
2 °C
Mie
-0 °C
Joi
4 °C

Curs oficial BNM 24 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4049 -0.0000
USD 16.5578 -0.0000
RON 4.3725 -0.0000
UAH 0.6304 -0.0000
RUB 0.2905 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău