Igor Dodon dinamitează relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (Revista presei)

  • 17 Februarie 2017 09:23
Igor Dodon dinamitează relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (Revista presei)

Revista presei din 17 februarie 2017

Agentul rus Igor Dodon dinamitează relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, titrează Timpul. În ultimele zile, politicianul roşu de la Chişinău s-a aflat la Bruxelles, acolo unde le-a spus reprezentanţilor instituţiilor europene că Republica Moldova va renunţa la tratatele de asociere şi de liber schimb cu UE, dacă poporul va decide acest lucru prin referendum. Un referendum pe care el şi-l doreşte. Timpul însă amintește că, suma totală oferită de Uniunea Europeană Republicii Moldova, pentru diferite proiecte, între 2007 şi 2013, a depăşit 480 de milioane de euro. În 2016, ne-au venit din UE, 65 de milioane de euro. De ce face Uniunea Europeană asta? Pentru că este interesată ca la graniţele ei să existe state stabile şi prospere, chiar dacă acestea nu sunt membre ale Uniunii. Face şi Rusia aşa ceva? Nu. Rusia îşi atacă militar vecinii. UE exportă stabilitate şi prosperitate, Rusia exportă bombe şi moarte. Cu cine vrem să fim? Apare întrebarea în Timpul.

În Republica Moldova astăzi era cu totul altă situaţie dacă acum un an, când a fost învestit guvernul nocturn Filip-Plahotniuc, societatea civilă din RM ar fi avut măcar o mică parte din sprijinul care îi este acordat astăzi României de întreaga Europă, afirmă Andrei Năstase, preşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr, citat de Jurnal.md Acesta constată că „ din păcate, Republica Moldova, societarea din RM, a fost lăsată singură pe 20 ianuarie 2016, precum şi pe tot parcursul anului 2015. Societatea civilă din RM nu a avut sprijinul pe care îl are astăzi societatea civilă astăzi în România.

Șansele unui protest paşnic, capabil să tragă la răspundere o guvernare a cărei legitimitate este pusă la îndoială de o bună parte a societăţii, sunt mult mai mici în Republica Moldova decât în România, afirmă Adevărul. În afară de factorul economic şi demografic, orice mişcare civică din Moldova are un mare handicap congenital - clivajele ento-politice. După Adevărul mişcarea protestatară va cădea inevitabil pradă diviziunile etnice, lingvistice şi geopolitice, uşurând astfel munca trustului media pro-guvernamental, care promovează neobosit agenda lui Plahotniuc. Ca urmare a eşecului protestelor din 2015-2016, atât opoziţia, cât şi publicul larg vor avea de înfruntat următoarea sfidare majoră, odată ce coaliţia de guvernare va recurge la introducerea sistemul electoral mixt într-o încercare disperată de a se menţine la putere. 

Ziarul de Gardă publică detalii despre averea şefului de la Moldovagaz, Vasile Botnari. Potrivit săptămânalului, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei moldo-ruse Moldovagaz, a trişat în ultimii ani, atunci când ocupa funcţii publice. Acesta nu şi-a declarat imobilul de lux în care locuieşte cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar şi un apartament, la care soţia sa este coproprietară. Recent, în septembrie 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziţionat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuieşte Vasile Botnari. Ziarul amintește că Vasile Botnari a ocupat în ultimii ani mai multe funcţii publice. A fost ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar între 2010 şi 2013 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Vasile Botnari a ajuns în funcţii publice în anul 2005, când a fost numit director general al companiei „Air Moldova”. Între anii 2008-2009 acesta a ocupat fotoliul de director general al Agenţiei Transporturilor. În toată această perioadă, declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietate au arătat mai mult decât modest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chişinău
8 °C
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,1 m/s
Dum
16 °C
Lun
17 °C
Mar
16 °C
Mie
13 °C

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău