IFAD | Proiect de finanțare pentru întreprinderile agricole

  • 12 Noiembrie 11:30
IFAD | Proiect de finanțare pentru întreprinderile agricole

Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) le propune agricultorilor moldoveni un proiect de finanțare pentru dezvoltarea capacităților întreprinderilor agricole și adaptarea sistemelor de producere la schimbările climatice.

Proiectul prevede o finanțare externă de peste 23 de milioane de dolari pentru următorii 6 ani și va fi cofinanțat din surse locale, adică din contribuțiile beneficiarilor și ale autorităților locale. Guvernul Republicii Moldova va aloca 2,9 milioane de dolari. Astfel, bugetul total se va ridica la aproximativ 39 de milioane de dolari.

Proiectul va avea mai multe componente, în cadrul cărora vor fi finanațate grupurile de agricultori, formale sau informale, pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Din banii alocați vor putea fi construite rețele de irigare, lacuri de acumulare și segmente de drumuri.

Beneficiarii, împreună cu autoritățile locale, trebuie să aibă o contribuie cu o cotă de 15 la sută din valoarea proiectelor în care se va pune accent pe adaptare la schimbările climatice, a declarat directorul IFAD, Victor Roșca.

Noi ne propunem pe viitor ca orice proiect investițional în domeniul agriculturii să fie însoțit de măsuri de protejare a mediului. Să zicem că se înființează o plantație multianuală. Neapărat trebuie să aibă sistemul de protecție a solului. Se construiește un frigider, în jurul frigiderului trebuie să fie asigurate canalele de evacuare a apei, învelișuri de iarbă pentru protejare și așa mai departe.”

De asemenea, este planificată plantarea a 200 de perdele forestiere pe terenurile degradate și reabilitarea unor suprafețe de pășune. Micii agricultori vor putea beneficia, în cadrul proiectului, de credite în condiții avantajoase și de un fond de garantare a creditării. Finanțările vor putea fi accesate de la 1 ianuarie 2018.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ştiri * Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
2 °C
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Dum
2 °C
Lun
1 °C
Mar
1 °C
Mie
0 °C
Joi
1 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7556 -0.0000
USD 17.6425 -0.0000
RON 4.4747 -0.0000
UAH 0.6663 -0.0000
RUB 0.2942 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău