IDIS „Viitorul” a lansa un proiect care să îmbunătățească sistemul de achiziții publice din R.Moldova

  • 18 Mai 14:25

Un proiect menit să îmbunătățească sistemul de achiziții publice din Republica Moldova a fost lansat de IDIS „Viitorul”. Proiectul intitulat „Achiziții transparente - instituții eficiente” își propune să monitorizeze modul în care au loc în Republica Moldova concursurile de achiziții publice.

Achizițiile publice afectează buzunarul fiecărui cetățean, iar în Republica Moldova, valoarea totală a acestora variază între 5 și 10 la sută din produsul intern brut. Totodată, un nivel scăzut de transparență în domeniul achizițiilor publice generează fraude și corupție, susține coordonatoarea de proiecte de la IDIS „Viitorul”, Carolina Ungureanu.

„Conform unui sondaj al IDIS, la care au participat circa 400 de persoane, 66,8% dintre consideră că sistemul de achiziții publice din Republica Moldova nu este suficient de transparent. În anul 2016, peste 7,5 mlrd de lei au fost virați în Republica Moldova  prin intermediul contractelor de achiziții publice au fost virați . Multe dintre aceste contracte au fost ulterior contestate și calificate drept ilegale”, a declarat Carolina Ungureanu.

Necesitatea reformării sistemului de achiziții publice din Republica Moldova este remarcată și de reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Marco Gemmer.

„Unul dintre preocupări este problema Agenției de Contestare a Licitațiilor în sectorul achizițiilor publice. Această agenție a fost creată la sfârșitul proiectului precedent. Noi suntem conștienți de faptul că pot exista acte de corupție, dar este important ce măsuri întreprindem pentru a combate astfel de fenomene în procesul achizițiilor publice”, a declarat Marco Gemmer.

Autoritățile susțin că transparența achizițiilor publice poate fi asigurată în primul rând prin trecerea la achiziții electronice. 

În cadrul proiectului „Achiziții transparente - instituții eficiente” urmează a fi lansat un portal de date deschise și de monitorizare a achizițiilor publice, dar și mai multe instruiri cu agenții economici. În acest mod, autorii proiectului își propun să facă achizițiile publice mai transparente, precum și să asigure un acces mai larg al publicului la informațiile ce vizează aceste achiziții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
17 °C
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Mie
13 °C
Joi
10 °C
Vin
9 °C
Sâm
9 °C
Dum
7 °C

Curs oficial BNM 27 Septembrie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7918 -0.1668
USD 17.6335 -0.0195
RON 4.5206 -0.0388
UAH 0.6683 -0.0026
RUB 0.3062 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău