Heather Neuart: Statele Unite susţin desfășurarea unei misiuni de pace în Donbas

  • 14 Septembrie 2017 10:05
Heather Neuart: Statele Unite susţin desfășurarea unei misiuni de pace în Donbas

Statele Unite ale Americii pledează în favoarea desfășurării unei misiuni de pace sub egida ONU în estul Ucrainei, pe întreg teritoriul ocupat, inclusiv la granița cu Rusia, și insistă ca această misiune să aibă un mandat extins - a declarat purtătorul de cuvând al Departamentului de Stat al SUA, Heather Neuart.

"Vreau să subliniez foarte clar că orice astfel de forță trebuie să aibă un mandat extins - să asigure pacea și securitatea pe întreg teritoriul ocupat al Ucrainei, de la frontieră, inclusiv la granița cu Rusia, pentru a se evita o aprofundare sau consolidare a divizării Ucrainei" - a remarcat Neuart. Aceasta a amintit că statele europene, cum ar fi Germania, sunt de acord în această privință cu poziţia Statelor Unite.

"Noi credem că posibilitatea unei forțe ONU de menținere a păcii în estul Ucrainei este o idee care, cu siguranță, merită examinată. Considerăm că acest lucru este cel mai bun mod de a-i proteja pe cetățenii Ucrainei, indiferent de naționalitate. Mai credem că această opţiune creează potențialul necesar pentru restaurarea suveranității Ucrainei și a integrităţii sale teritoriale" - a adăugat Heather Neuert.

"Obiectivul nostru este simplu: dorim să restaurăm integritatea teritorială a Ucrainei și, de asemenea, să-i protejăm pe ucraineni, indiferent de religie, naționalitate sau limbă" - a mai declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Neuert a mai subliniat că, în opinia SUA, este necesară îmbunătățirea situației de securitate ca prim pas spre o reglementare a conflictului din partea ocupată a Donbasului.

"Am solicitat în repetate rânduri Rusiei să asigure o încetare a focului reală și durabilă. Ne-am dori ca aceasta (partea rusă, n.red) să recurgă la separarea forțelor de-a lungul liniei de contact, să retragă armele grele și să permită accesul complet, fără obstacole și în sigurantă, a observatorilor internaționali, inclusiv la frontiera internațională" - a mai menţionat Neuart.

Amintim că, pe 5 septembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că sprijină ideea desfăşurării de trupe ONU de menţinere a păcii în Donbas şi a precizat că va cere MAE rus să depună la ONU o rezoluţie în acest sens.

Cu toate acestea, Putin vrea ca trupele ONU să aibă doar misiunea de a asigura securitatea observatorilor OSCE, care nu sunt înarmaţi, şi să-şi desfăşoare activitatea strict de-a lungul liniei de demarcaţie. Kievul susţine că, prin această propunere, Vladimir Putin depreciază însăți ideea de misiune de menținere a păcii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chişinău
-2 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:3,1 m/s
Vin
-1 °C
Sâm
-3 °C
Dum
-2 °C
Lun
-3 °C
Mar
-0 °C

Curs oficial BNM 22 Februarie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.5090 -0.0325
USD 16.6523 0.0176
RON 4.4000 -0.0056
UAH 0.6168 0.0026
RUB 0.2940 0.0003
Arhivă Radio Chișinău