FOTO | Voluntarii războiului de la Nistru şi-au comemorat camarazii căzuți în luptă la Tighina

  • 19 Iunie 2017 13:38

În aceste zile se împlinesc 25 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele Republicii Moldova și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.

Forțele moldovene controlau aproape întreg orașul până la Nistru la un anumit moment, însă bătălia s-a încheiat odată cu intervenția trupelor armate ruse de partea forțelor separatiste, schimbând raportul de forțe. Un grup de voluntari a comemorat astăzi amintirea celor căzuți în luptele de acum 25 de ani.

Pe 19 iunie, a avut loc un atac al gardiștilor şi cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din Tighina. Polițiștii au reușit să se mențină pe poziții, iar noaptea târziu în ajutor le-au venit alte detașamente de polițiști şi voluntari de la Varnița.

În dimineața zilei de 20 iunie, orașul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federației Ruse au încercat să forțeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar au fost oprite de forțele moldovene.

Așa au început cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de pe Nistru. Timp de două zile, pe 20 şi 21 iunie, asupra Tighinei s-a tras cu armament greu. Concomitent au fost atacate localitățile din vecinătate. În final, trupele ruse şi cele transnistrene au reușit să forțeze podul şi să intre în oraș.

În luptele de la Tighina, un rol important l-au avut voluntarii, care și-au pus benevol viața în pericol, pentru a apăra integritatea Republicii Moldova. Un grup de voluntari s-a adunat astăzi în centrul Chișinăului. Ei și-au amintit de zilele de război și de camarazii căzuți în lupte. 

„În prima zi a fost foarte crâncen. Noi am ajuns până la pod. A doua zi așteptam tancurile ca să vină, prima zi nu au fost. Dar tancurile erau deja și în Tighina, pe la întreprinderi ascunse. A fost o luptă foarte grea. Noi am luptat cu Armata a 14-a, cu armata rusă, care a provocat tot războiul acesta”, a declarat Sergiu Caracai, președintele organizației de voluntari din Republica Moldova.

Voluntarii mai spun că, deși au luptat, autoritățile nu le-au acordat până acum prea multă atenție, unicul beneficiu pe care îl primesc fiind o sumă fixă lunară de 100 de lei.

”Ca să vă dați seama ce înseamnă asta: două case megieșe, în una stau cazacii, în alta stăm noi. Ca să înțelegeți ce este războiul în oraș. Băieții erau bravi, băieții din poliție, dar nu cunoșteau orașul. Noi, venind voluntarii, am organizat cu totul altfel și nu mai erau atâtea pierderi, spune un voluntar.

Am făcut o faptă, socot, omenească , pot să zic – și eroică, dar Guvernul în ziua de azi, nu apreciază lucrul acesta, se plânge un alt fost luptător.

Era în pericol integritatea și suveranitatea țării, asta m-a impus pe mine să plec în colo. Nu-mi pare rău. Îmi pare rău numai că toate guvernările, pur și simplu, s-au întors cu spatele la noi, a remarcat un alt combatant”.

Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alți 300 au fost râniți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:1,5 m/s
Mie
17 °C
Joi
19 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău