Fostul premier Vlad Filat a depus plângere la CEDO 

  • 10 August 2017 12:31
Fostul premier Vlad Filat a depus plângere la CEDO 

Casa de avocatură Popa și Asociații anunță că Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

În cerere, Vlad Filat a invocat faptul că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale.

Vlad Filat a reclamat că, deși a fost ales deputat în baza unor alegeri democratice, ridicarea imunității și revocarea mandatului de parlamentar s-a făcut cu încălcarea flagrantă a dreptului intern. Totodată, fostul lider al PLDM a cerut constatarea încălcării dreptului la un proces echitabil. În cerere, Vlad Filat a invocat și încălcarea principiului publicității ședințelor de judecată, prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. Nu a fost respectat principiul egalității de arme cu acuzarea. Vlad Filat se plânge la CEDO PE faptul că magistrații care l-au judecat nu au prezentat garanții de imparțialitate.

Totodată, în cerere, se invocă încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie. Au fost divulgate intenționat în presă anumite acte din dosar și că pe tot parcursului procesului penal a apărut încătușat și înconjurat excesiv de mascați. „Acest lucru a indus opiniei publice ideea vinovăției lui Vlad Filat. Astfel, i-a fost afectată nu doar viața privată, ci și imaginea publică”, se spune în cerere.

Fostul premier se plânge și pe ținerea în arest preventiv pe durata procesului, fără probarea vreunui risc real al faptului că urmărirea și judecarea se pot desfășura doar în condiții de detenție. Reprezentantul lui Vlad Filat la CEDO, avocatul Igor Popa este convins că aceasta  va obliga instanța națională să revizuiască dosarul lui Vlad Filat și să îl restabilească în drepturi. În 2015, Vlad Filat a mai depus o plângere la CEDO, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13 și reținerea și arestarea ilegală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
14 °C
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,6 m/s
Mar
16 °C
Mie
18 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
19 °C

Curs oficial BNM 21 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6439 0.0439
USD 16.6741 0.0519
RON 4.2412 0.0094
UAH 0.6378 0.0027
RUB 0.2681 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău