Expertul, Viorel Chivriga | Cea mai mare parte a moldovenilor se confruntă cu sărăcia

  • 13 Martie 13:08
Expertul, Viorel Chivriga | Cea mai mare parte a moldovenilor se confruntă cu sărăcia

R, Moldova continuă să rămână cea mai săracă țară din Europa cu o creștere economică modestă, care generează locuri de muncă insuficiente. În rezultat, populația pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă bine plătit. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către directrul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Deși rata sărăciei s-a redus din anul 2000, când constituia 68%, pe fundalul creșterii consumului populației stimulat de remitențe, totuși ce mai mare parte a moldovenilor se coonfruntă cu sărăcia. ”În Republica Moldova, rata redusă de ocupare a forței de muncă este observată în rândul întregii populații. Ba mai mult, tendințele combinate ale fertilității reduse și emigrării sporite vor genera o scădere prognozată a populației Republicii Moldova, iar ponderea vârstnicilor va cunoaște un avans considerabil”, a explicat Viorel Chivriga.

Creșterea economiei Republicii Moldova, din ultimii ani, a fost determinată de sectoarele cu productivitate sporită, dar  nu a adus beneficii populației, care este angajată preponderent în sectorul agricol cu productivitate redusă. În pofida unui nivel educațional relativ înalt, gradul de competențe al forței de muncă existente tinde să fie inadecvat pentru a satisface cererea pieței muncii moderne. 

În concluzie, directrul de programe a spus că este necsar de a promova o piață internă a muncii mai sigură pentru a genera progrese viitoare în raport cu reducerea sărăciei și prosperitatea populației. Aceasta presupune crearea mai multor locuri de muncă de o calitate mai bună și îmbunătățirea accesului la educație, sănătate și servicii pentru a permite persoanelor fizice să dispună de acces la locurile de muncă respective. De asemenea este esențial crearea unui mediu, în care sunt posibile reformele necesare și crearea de locuri de muncă favorizate de sectorul privat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
12 °C
Cer fragmentat
Umiditate:62 %
Vint:7,2 m/s
Dum
-3 °C
Lun
-3 °C
Mar
-2 °C
Mie
-3 °C
Joi
-1 °C

Curs oficial BNM 17 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4190 -0.0000
USD 16.5369 -0.0000
RON 4.3796 -0.0000
UAH 0.6285 -0.0000
RUB 0.2894 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău