Expert-Grup recomandă canalizarea lichidităților din sectorul bancar în cel real

  • 13 Aprilie 2017 16:52
Expert-Grup recomandă canalizarea lichidităților din sectorul bancar în cel real

Potrivit celor mai recente date disponibile, în februarie 2017, față de februarie 2016, stocul creditelor a scăzut cu peste trei miliarde de lei, iar cel al creditelor neperformante a crescut cu circa două miliarde.

Totodată, pentru că s-a acumulat un volum mare de lichidități, de circa șapte miliarde de lei în sectorul bancar, experții Centrului Analitic Expert-Grup consideră esențială canalizarea acestor resurse în sectorul real, pentru a stimula creșterea economică durabilă și non-inflaționistă, transmite IPN.

Pentru stimularea finanțării investițiilor pe termen lung, experții recomandă emiterea valorilor mobiliare de stat (VMS) pe termen lung, sporirea accesului investitorilor privați la piața VMS, eliminarea politicilor de discriminare a pieței de capital, crearea infrastructurii eficiente pentru intermedierea financiară pe piața nebancară. La momentul de față, scadența medie ponderată a VMS aflate în circulație este de puțin peste șase luni, iar a creditelor noi acordate în 2016 de 29 de luni, ambii indicatori fiind mult sub media regională.

Economistul Eugen Ghilețchi consideră că succesul acestor politici depinde de calitatea colaborării între instituțiile statului, dar și de capacitatea de a asigura un cadru macroeconomic stabil și previzibil. Orice încercare izolată a autorităților de a aborda una dintre probleme, precum scadența scurtă a obligațiunilor de stat sau lipsa fondurilor private de pensii, fără un set de acțiuni clar multidirecțional, se va solda cu eșec. Totodată, pentru prevenirea eventualelor practici frauduloase sau excesiv de riscante, experții recomandă fortificarea mecanismului de sancționare a băncilor comerciale.

Directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, consideră că subiectul extinderii accesului la finanțe pe termen lung trebuie să devină o preocupare prioritară pentru Guvern, Comisia Națională a Pieței Financiare, dar și Banca Națională a Moldovei, chiar dacă ultima urmărește strategia de țintire a inflației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
19 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:10,3 m/s
Vin
14 °C
Sâm
15 °C
Dum
18 °C
Lun
12 °C
Mar
7 °C

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3156 0.0104
USD 16.4219 0.0104
RON 4.3656 -0.0031
UAH 0.6279 -0.0013
RUB 0.2668 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău