Expert‐Grup a elaborat un clasament al performanței bancare

  • 12 Octombrie 2017 16:48
Expert‐Grup a elaborat un clasament al performanței bancare

Centrul Analitic Independent Expert Grup a stabilit clasamentul performanței bancare în baza unei metodologii care a luat în calcul 11 indicatori.

Topul este condus de 4 bănci de importanță sistemică pentru sistemul financiar național - B.C. Moldova-Agroindbank (MAIB), urmată B.C. Mobias-Banca, B.C. Moldindconbank (MICB) și B.C. Victoriabank.

„Rezultatele acestor bănci se mențin constante și în limitele agreate pentru majoritatea indicatorilor calculați. În mod particular, aceste bănci excelează la compartimentul profitabilitate și indicatori de piață, ceea ce denotă o acoperire semnificativă a cererii de servicii bancare existente. De asemenea, indicatorii privind capitalul și cei de lichiditate se situează în apropiere de media înregistrată în sector, dar puțin peste limitele recomandate de literatura bancară, fapt ce poate genera la un anumit moment costuri de oportunitate”, potrivit studiului. 

În partea de jos a clasamentului se regăsesc băncile caracterizate de o profitabilitate redusă generată de un volum excesiv a capitalului propriu și o politică de creditare mai austeră. „Performanțele băncilor străine BCR Chișinău și BC Eximbank sunt afectate de profitabilitatea redusă și completate de o ponderea mare a creditelor neperformante. Astfel, deși aceste bănci mențin un nivel ridicat de capital, acesta denotă o politică investițională conservatoare și mult mai prudentă, dar care generează pentru moment costuri de oportunitate înalte și o eficiență scăzută a activității generale a băncii”, notează autorii.

Expert‐Grup a elaborat Clasamentul în baza a 11 indicatori grupați în câte 5 categorii: capital, lichiditate, calitatea activelor, profitabilitate și indicatori de piață. În cadrul analizei, acești indicatori prezintă performanțele financiare generate de bănci la finalul fiecărui trimestru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
17 °C
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:1,5 m/s
Vin
21 °C
Sâm
19 °C
Dum
15 °C
Lun
17 °C
Mar
19 °C

Curs oficial BNM 24 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6590 -0.1109
USD 16.7833 0.0461
RON 4.2456 -0.0300
UAH 0.6435 0.0010
RUB 0.2721 -0.0006
Arhivă Radio Chișinău