Europarlamentarii se contrazic pe seama deciziei privind acordarea asistenței de 100 de milioane de Euro pentru R.Moldova

  • 17 Mai 2017 13:55
Europarlamentarii se contrazic pe seama deciziei privind acordarea asistenței de 100 de milioane de Euro pentru R.Moldova

Situația din Republicii Moldova a fost dezbătută aseară în Parlamentul European, inclusiv în contextul acordării ajutorului financiar de 100 de milioane de euro. Parlamentarii europeni comentează diferit rezultatele acelor dezbateri. În timp ce unii susțin că  discuțiile privind acordarea asistenței financiare au fost amânate până când Comisia de la Veneția se va pronunța în privința modificării sistemului electoral, alții menționează că nu există nici un fel de amânare sau suspendare. 

Europarlametarii au comentat ieri diferit situația din Republica Moldova. În timp ce unii au denunțat politizarea instituţiilor de stat din R. Moldova, corupţia, dependenţa justiţiei şi tergiversarea investigaţiilor privind fraudele bancare, alții au salutat reformele realizate de Guvern și au avertizat că suspendarea finanțării ar spori și mai mult influența Rusiei.

Unul din subiectele abordate a fost și proiectul de modificare a sistemului electoral, iar europarlamentarul român din partea grupului Popular-European, Sigfried Mureșan a declarat pentru Radio Chișinău că s-a decis amânarea continuării discuțiilor privind acordarea ajutorului financiar până când Comisia de la Veneția își va exprima opiniile, iar autoritățile vor trebui să țină cont de aceasta pentru a primi banii. Deja, din cauza acestui proiect, semnarea acordului de finanțare ar putea întârzia cu cel puțin două luni, a declarat Siegfried Mureșan.

„Dacă nu ar fi existat dezbateri pe votul uninominal am fi avut acordul încheiat, toate procedurile legislative încheiate și banii începând să curgă chiar în aceste săptămâni. Așa deocamdată totul este amânat, depinde de Guvern când banii vor veni, dar este clar că minim o amânare de două luni este cauzată de dezbaterea privind votul uninominal”, a precizat Siegfried Mureșan.

La rândul său, eurodeputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților, Andi Cristea, a declarat pentru Radio Chișinău că ieri nu a fost luată nicio decizie privind sprijinul financiar de 100 de milioane de euro. Totodată, el a precizat că nu există vreo decizie de amânare sau suspendare a acestei asistențe, iar europarlamentarii nu au utilizat posibilitatea de blocare a trialogului cu Consiliul și Comisia Europeană. Această procedură care urma să înceapă săptămâna aceasta, a fost amânată pentru luna iunie, dar din motive tehnice, a explicat Andi Cristea.

„Ei nu au blocat mandatul Parlamentului European pentru a intra în trialog cu Comisia și Consiliul. La finalul acestui trialog decizia efectivă va fi adoptată de UE și ulterior banii vor ajunge în Republica Moldova. Nu e vorba nici de suspendare nici de amânare”, a declarat Andi Cristea.

Președintele Parlamentului AndrianCandua acuzat partidele de opoziție că încearcă să blocheze finanțarea Republicii Moldova. Totodată, el a declarat că R. Moldova își îndeplinește toate obligațiunile asumate în fața partenerilor internaționali.

Comisia Europeană a anunțat la începutul acestui an Acordul de a susține financiar Republica Moldova cu 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane reprezintă grant, iar 60 de milioane împrumut pe termen mediu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
22 °C
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,6 m/s
Joi
18 °C
Vin
14 °C
Sâm
14 °C
Dum
21 °C
Lun
20 °C

Curs oficial BNM 26 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1711 0.0390
USD 16.5181 0.0319
RON 4.3347 0.0084
UAH 0.6287 -0.0010
RUB 0.2681 0.0005
Arhivă Radio Chișinău